Antioxidants
چه نقشی در بدن و ورزش دارد؟
آنتی اکسیدان ها مواد مغذی در غذاها هستند که میتوانند از تخریب بدن جلوگیری کنند؛ در واقع آنتی اکسیدان ها باعث خنثی کردن رادیکالهای آزاد میگردند.
رادیکال های آزاد، محصولات جانبی طبیعی سوخت و ساز بدن به شمار میروند، اما در موارد حضور آنتی اکسیدانها اثر این رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و آسیبهای ناشی از آنها را به حداقل میرسانند.
آنتی اکسیدان در دهه ۱۹۹۰ به دایره لغات عمومی راه یافت. یعنی درست در دههای که محققان آرام آرام دریافتند چگونه رادیکال آزاد که معلول واکنشهای اکسیژنی در بدن است، در ابتلا به بیماریهای مزمن از پیری گرفته تا کاهش دید و سرطان نقش بازی میکند.
رادیکالهای آزاد هنگامی تولید میشوند که سلولها برای تجزیه غذا و تامین انرژی اکسیژن مصرف میکنند.
رادیکالهای آزاد میتوانند با پیوستن به مولکولهای دیگر و انگیختن سلولها به رشد غیرطبیعی یا از طریق دخالت و ایجاد مزاحمت در عملکرد سلولهای سالم شامل سلول های مغز، سبب آسیب سلولی شوند.
مشکلاتی از قبیل: مشکلات قلبی، از کار افتادن عضلات، دیابت و سرطان همگی در اثر این رادیکالهای آزاد به وجود میآیند.
در حالی که آنتی اکسیدانها ضمن مبارزه با رادیکالهای آزاد، باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن میگردند و در نتیجه میزان عفونت را در بدن کم میکنند.
انواع ویتامینها و عناصر دارای آنتی اکسیدان
ویتامین A و کاروتنوئیدها: هویج، کدو، بروکلی، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، هلو، زردآلو، کلم و طالبی از منابع این ویتامین می باشد.
ویتامین C : مرکبات، فلفل سبز، بروکلی، سبزیجات برگ سبز، توت فرنگی و گوجه فرنگی از منابع این ویتامین می باشد.
ویتامین E : آجیل، دانه ها، غلات کامل و با سبوس، سبزیجات برگ سبز، روغن سبزیجات و روغن زیتون از منابع این ویتامین میباشد.
سلنیوم: ماهی، گوشت قرمز، تخم مرغ، حبوبات، مرغ و سیر از منابع این مادهی معدنی میباشد.
لیکوپنها: لیکوپنها گوجه فرنگی و فراورده های آن، انگور صورتی و هندوانه
لوتئینها شامل: سبزیجات برگ سبز از قبیل: کلم، بروکلی، کیوی، کدو و اسفناج
لیگنانها شامل: دانه بذرک و دانه جو
۱۰ مکمل غذایی سرشار از آنتی اکسیدان
١. گلوتاتین (Glutathione)
٢. کورستین (Quercetin)
٣. لوتئین (Lutein)
۴. ویتامین C
۵. رسوراترول (Resveratrol)
۶. آستاکسانتین (Astaxanthin)
٧. سلنیوم (Selenium)
٨. روغن اسطوخودوس (Lavender Essential Oil)
٩. کلروفیل یا سبزینه (Chlorophyll)
۱۰. روغن کُندر (Frankincense Essential Oil)
فواید غذاهای حاوی آنتی اکسیدان
کاهش اثرات پیری
حفاظت از بینایی و چشمها
کاهش اثرات پیری پوست
جلوگیری از سکته و بیماریهای قلبی
کاهش ریسک ابتلا به سرطان
کمک به جلوگیری از بروز مشکلات شناختی مانند زوال عقل یا آلزایمر
کلام آخر
آنتی اکسیدان مانع از اکسیداسیون در بدن میشود و همچنین از آسیب رساندن رادیکالهای آزاد که ناشی از استرس است، جلوگیری میکند.
ما بیشتر آنتی اکسیدان مورد نیاز بدنمان را از غذاها بهدست میآوریم که اثرات سبک زندگی ناسالم مانند پیری زودرس، سلولهای جهشیافته، بافتهای آسیبدیدهی پوست و چشم و فعالسازی ژنهای مضر و ایمنی پایین جسمانی را خنثی میسازد