علم و بدن

سرطان چیست وچگونه بوجود می آید؟

سرطان

Cancer

سرطان به دسته ای از بیماری هایی گفته می شود که عامل  رشد غیرطبیعی سلولهای بدن هستند و سلولهای بدن بطور غیرقابل کنترلی تکثیر و در بقیه قسمتهای بدن پخش میشوند (متاستاز).

امروزه نام سرطان را زیاد میشنویم . شاید این را بارها شنیده باشیم که فلان شخص به دلیل این بیماری جان خود را از دست داده است؛ اگرچه آمار بروز سرطان در ایران کمتر از میزان متوسط حيان ولی میزان بروز آن رو به افزایش است.از مهم ترین دلابل برای افزایش بروز سرطان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش تعداد سالمندان با توجه به بالا رفتن سن امید به زندگی، چرا که بروز سرطان با افزایش سنافزایش می یابد.

تغییر در شیوه زندگی مان ند افزایش مصرف دخانیات، غذاهای چرب و بر کالری و کم تحركي.

عوامل محیطی همجون هوای آلوده، استفاده از کودهای شیمیایی در فعالیتهای کشاورزی، افزودنی های شیمیایی موجود در مواد غذایی و….

امروزه برای بسیاری از سرطان های شایع (مردان: معده و روده، زنان:سرطان سینه) و کشنده روشهای تشخیص زودهنگام بیماری وجود دارد و در صورت تشخیص در مراحل اولیه، درمان سرطان بسیار موثر است.

بیماری سرطان چیست و آبا این بیماری قابل پیشگیری و درمان است؟

بدن هر روز در بسیاری از اعضا، سلولهای جدیدی ایجاد می کند. این فعالیت تحت کنترل دستگاه مکر ر با برخي عوامل مستعد کن ندة ابتلا به ایمنی بدن انجام میشود ولی م مکن است بر سرطان، بروز خطا در تقسیم سلول به وجود آید و یک سلول طبیعی به یک سلول سرطانی تبدیل شود.

این سلول تغییریافته از سلولهای همسایه اش جدا میشود و دیگر از دستورها و علائم داخلی، که سلولهای دیگر در کنترل آنها هستند، پیروی نمی کند و به جای هماهنگی با سلولهای دیگر خودسرانه عمل می کند که به آن سلول جهش می گوییم.

سلول جهش یافته تقسیم وبه دوسلول جدید جهش  یافته تبدیل می شود واین فرایند زنجیره ای به همین ترتیب ادامه می یابد رشد غیرطبیعی این سلولها در نهایت منجر به تشکیل توده های بزرگ (تومور) می گردد. این تومورها به دو دسته تومورهای بدخیم و خوش خیم تقسیم شده که تومورهای خوش خیم تهدید کننده حیات نمی باشند، احتمال بروز سرطان در همه سنین وجود دارد ولی با افزایش سن زیادتر می شود، بیش از ۴۰% سرطان ها قابل پیشگیری هستند.

هرچه تومورهای بدخیم رشد کنند و بزرگتر شوند، جلوی رسیدن مواد غذای ی و اکسیژن را به سلولهای سالم می گیرند و با پیشرفت این بیماری، ارگان های مجاور سلولهای سالم می میرند و عملکرد و سلامت تومور در دیوارة معده بیمار از بین می رود. اگر جلوی این فرایند گرفته نشود، به مرگ می انجامد.

 

پیشگیری از سرطان

۳۰ الی ۴۰ درصد سرطانها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه سالم و عادت های تغذیهای صحیح،احتمال بروز این بیماری را کاهش تحرگ بدنی و پرهیز از مصرف دخانيات و الکل قابل بیشگیری هستند.

نقش تغذيه سالم در پیشگیری و درمان

سرطان ها اگر به موقع تشخیص داده شوند قابل درمان هستند. این کار با انجام خود آزمایی و غربالگریصورت می پذیرد. پزشکان تلاش می کنند آزمونها و آزمابشهای غربالگری را برای یافتن سرطان، پیش از آنکه علامتهای مربوط به آنها را پیدا کن ند، به کار ب برند تا سرطان را در مراحل اولیه که احتمال علاج آن بیشتراست، تشخیص دهند.

ازآزمایشهای شایع غربالگری سرطان می توان به ماموگرافی در تشخيص سرطان سینه، پاب اسمبر درتشخیص سرطان دهانه رحم آزمایش خون در تشخیص سرطان پروستات در مردان و آزمایش خون مخفی در مدفوع و کولونوسکویی درتشخیص سرطان روده نام برد.

پزشکان به افراد، به خصوص با داشتن سابقه خانوادگی بیماری سرطان، توصیه می کنند که از سنين ۴۰سالگی به بعد نسبت به انجام آزمایشهای غر بالگری سرطان اقدام کن ند. همچنین توصیه می شود درصورت مشاهده هر یک از علایم هشدار دهنده سرطان حتما به پزشک مراجعه شود.

 

علایم هشداردهنده عبارت اند از:

  • ابتلای اقوام درجه یک به بیماری سرطان
  • تغیبیر در خالهای پوستی
  • زخم های بدون بهبود
  • پیدایش توده در هر جای بدن
  • سرفه یا گرفتگی طولاني مدت صدا
  • اختلال بلع یا سوءهاضمه طولاني
  • استفراغ یا سرفه خونی
  • خونریزی غیرطبیعي در ادرار، مدفوع
  • خون ریزی غيرطبيعي از واژن و نوک سينه
  • بی اشتهایی یا کاهش وزن بی دلیل

سرطان با تشخیص زود هنگام قابل درمان است.

 

گام هایی برای پیشگیری

  1. نشانه های هشداردهنده  را جدی بگیرید و به موقع به پزشک مراجعه کنید.
  2. از مصرف سیگار و قلیان و. . . پرهبز کنید و در معرض دود آنها قرار نگیرید.
  3. با كرم ضد آفتاب و پوش ش مناسب از پوست خود در مقابل آفتاب محافظت کنید.
  4. روزانه ۵ وعده ميوه و سبزی بخورید.
  5. مصرف روزانه قند، شکر، نمک و روغن را کاهش دهید.
  6. از مصرف الكل و استعمال مواد مخدر پرهیز کنید.
  7. الاینده های سرطانزا را بشناسید و هنگام قرار گرفتن در معرض آنها خود را محافظت کنید.

 

 

🔴💢برای جلوگیری از سرطان سینه زنان کدام خوردنی ها توصیه می شوند؟

🔘 مثل همیشه طبیعی ها در صدر قرار دارند ،میوه ها و سبزجاتی که زمینه را برای بروز و رشد توده های سرطانی نامساعد و از بین می برند که این مواد غذایی مفید شامل:

🔷👈امگا ۳

امگا ۳ می تواند به کاهش سلول های سرطانی کمک کند، و همچنین می تواند از التهاب هایی که موجب آسیب به بافت بدن می شود جلوگیری کند.مواد غذایی حاوی امگا ۶ عبارتند از: روغن و تخم کتان، روغن و تخم شاه دانه، روغن هسته ی انگور، تخمه های کدو تنبل، روغن کنجد، روغن گردو، پسته، تخمه ی آفتابگردان (خام)، روغن زیتون و زیتون، روغن گل گاوزبان، روغن گل مغربی، روغن شاه بلوط، روغن انگور فرنگی، روغن جوانه ی گندم، مرغ و…

🔷👈چای سبز

چای سبز حاوی ترکیباتی است که باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان سینه می شود. این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان است. به طوری که آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز ۱۰۰ برابر تأثیر گذار تر از ویتامین C و ۲۵ برابر تأثیرگذارتر از ویتامین E است. این ۲ ویتامین خود از منابع سرشار آنتی اکسیدان شناخته می شوند.

🔷👈انواع توت

توت ها سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، و آنتی اکسیدان ها هستند که نقش مؤثری در پیشگیری از سرطان سینه دارند. زغال اخته، تمشک، و توت فرنگی از این نوع توت ها به شمار می روند.

🔷👈کلم ها

سبزیجاتی مانند خانواده کلم ها سرشار از سولفورافان است که ترکیبی محافظ بوده و از ابتلا به سرطان جلوگیری می کند. سولفورافان ها با از بین بردن سلول های سرطانی مانع از عود کردن سرطان می شوند. سولفورافان با ایجاد تغییرات ژنی در بدن مانع از رشد تومورهای سرطانی می شود. کلم بروکلی، گل کلم، و کلم پیچ همگی حاوی سولفورافان هستند.

 

 

🔰خواص فیبرهای غذایی و جلوگیری از سرطان

👈 فیبر خوراکی از چند راه جلوی سرطان را می گیرد:

۱⃣ در روده بزرگ تخمیر می شود تا اسید چرب های زنجیره کوتاه بسازد،که از سرطان پیشگیری می کنند

۲⃣ سطح آنتی اکسیدان را افزایش می دهد، که از سلول ها در برابر آسیب محافظت می کند

۳⃣دفع کنندگی استروژن در مدفوع را بهبود می دهد، استروژن بالا می تواند باعث تغییر و بیماری های مزمن در بافت بدن شود

🔰چند نوع از فیبرهای خوب غذایی 👇

نخود
کلم پيچ
چغندر
قارچ
سيب
موز
توت ها
سبوس غلات
نان هاي سبوس دار
آجيل ها از قبيل: بادام، بادام زميني، گردو

ضدسرطان

ضدسرطان

👈 سالادهای ضد سرطان

🔺گوجه وکرفس: کاهش ابتلابه سرطان گوارش

🔺لوبیاوکاهو: کاهش ابتلا به سرطان پوست

🔺هویج وکلم بروکلی: کاهش ابتلا به سرطان ریه

 

چرا در گذشته مردم سرطان نمیگرفتند؟

👈🏻 در گذشته مردم از خوراکیهای حاوی افزودنی مجاز استفاده نمیکردند و محصولاتی مثل:برنج پاکستانی،روغن مایع،سوسیس،کالباس و غیره وجود نداشت.

👈🏻 قلیان میوه ای و سیگار بی کیفیت نبود.

👈🏻 مردم فلوراید نمیخوردند، برای ماندگاری آب معدنی و آب میوه های شرکتی به آن فلوراید اضافه میکنند.

👈🏻 لامپ کم مصرف وجود نداشت، چون جیوه داخل لامپ کم مصرف سرطانزاست.

👈🏻 امواج موبایل نبود.

👈🏻 به لبنیات روغن پالم اضافه نمیکردند.

👈🏻 ظروف استیل و آلمینیومی نبود و مردم در ظرفهای مسی،چدنی،سنگی و غیره پخت و پز میکردند.

👈🏻 ظروف یکبار مصرف برای چای و غذا وجود نداشت.

👈🏻 در گذشته تحرک مردم بیشتر بود و زندگی ماشینی نشده بود،این ماشینی شدن باعث تنبلی مردم و آلودگی آب و هوا نشده بود.

 

✔️ ۷نوع سرطان که توسط نوشیدن الکل ایجاد میشوند(به ترتیب شیوع):

🔻سرطان روده
🔻سرطان پستان
🔻سرطان دهان
🔻سرطان گلو
🔻 سرطان مری
🔻سرطان حنجره
🔻سرطان کبد

 

جدیدترین شیوه درمان سرطان

محققان دانشگاه استنفورد دریافتند، نوعی قند به نام گلیکوکالیکس سلول‌های سرطانی را احاطه کرده‌است و اثر بخشی داروها را کاهش می‌دهد؛ بنابراین با حذف آن، سیستم ایمنی از وجود عامل خارجی آگاه شده و برای حمله آماده می‌شود.


بیشتر بخوانید:

سرطان پانکراس

سرطان خون

هپاتیت


 

 

 

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *