تغذیه و سلامت

سیاه دانه و ۳۰ مورد از بهترین خواص آن

سیاه دانه

سیاه دانه چیست؟

سیاه دانه طعمی تلخ دارد و به عنوان ادویه در مواد غذایی به خصوص ترشیجات استفاده می‌شود. این دانه بومی جنوب غربی آسیاست و از قدیم به عنوان ضد انگل، ضد باکتری و مسهل استفاده می‌کردند. مصرف سیاه دانه برای زنان شیرده مفید است، زیرا باعث افزایش ترشح شیر می‌شود. نام‌های دیگر سیاه دانه، سیاه تخمه، سرنیچ سیاه، سنوخ سیاه، کمون اسود، شونیز، شونوز و کمون هندی است.

تحقیقات نشان داده است مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در سیاه دانه در درمان دیابت، سل، بیماری‌های قلبی و عروقی، کم خونی و میگرن مفید است.اسید‌های چرب ضروری فراوان موجود در سیاه دانه آن را به نوعی مواد غذایی ضدسرطان تبدیل کرده که در حفظ سلامتپوست و مو نیز مفید است.

سیاه دانه آهن و پتاسیم فراوانی دارد و علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، باعث رفع مسمومیت خونی و یبوست می‌شود.سیاه دانه دارای خواص بسیار زیادی از جمله در درمان سرطان ها، درمان زخم معده، نابودی سموم در کبد و نیز تنظیم سیستم گوارش بدن دارد.افرادی که بعد از ابتلا به سرماخوردگی مدام عطسه می‌کنند می‌توانند جوشانده مخلوط سیاه دانه بوداده و روغن زیتون را به مدت یک دقیقه روی پیشانی خود مرهم کنند. این مخلوط به آن‌ها کمک می‌کند تا از شر عطسه‌ها خلاص شوند.

 

تحقیقات علمی درباره سیاه دانه

طی تحقیقاتی که چند تن از دانشمندان در آمریکا روی سیاه دانه انجام دادند کشف شد که سیاهدانه برای فعال و توانا کردن سیستم دفاعی بدن نقش موثر وفعالی دارد.

همچنین در جدیدترین پژوهش ها علمی ثابت شد که سیه دانه در درمان تشنج اثر بسزایی دارد.در این تحقیقات وجود ماده ای به نام تیموکین در سیاهدانه به اثبات رسیده است که این ماده یک هورمون گیاهی است که موجب تعال و جذب کلسیم و تنظیم واکنش های عصبی می شود و از بروز تشنج جلوگیری می نماید.

 

روغن سیاه دانه 

یکی از فراورده های از حاصل از سیاه دانه،روغن سیاهدانه است که در کشورمان طرفداران زیادی دارد.برای بدست آوردن روغن خوراکی ،کیفیت روغن استحصال شده به طور مستقیم با کیفیت دانه در ارتباط می باشد لذا از مواد اولیه درجه یک امری ضروری است.

 

مضرات سیاه دانه

سیاهدانه گرم وخشک است بنابراین گرم مزاجان نباید در خوردن آن افراد کنند.این افراد باید سیاه دانه را درسرکه خیس کنند سپس آن را استفاده کنند.همچنین سیاهدانه برای کلیه مضر است و باید آن را با کتیرا مصرف کرد.از سیاهدانه در موارد مختلف به میزان مختلف استفاده میشود و مقداراستفاده سیاهدانه وابسته به علت استفاده از آن است.

 

تداخلات دارویی

گرچه احتمال دارد با توجه به اثرات درمانی مختلف، این گیاه با بعضی ریه، ضد دیابت، از داروهای فشارخون، شل کننده عضلات، متسع کننده ضد افسردگی، شیمی درمانی، بی حسی، مدر و غیره تداخلات داشته باشد و موجب کاهش یا افزایش عوارض یا اثرات شود، اما اطلاعات کامل و بالینی در دسترس نیست و برای مصرف بهتر است با پزشک مشورت شود.

 

دوسین

ترکیب دو ماده طبیعی و شفاگر سیاهدانه و عسل یک معجون فوق العاده شفابخش با خواص فراوان تولید می کند که در طب سنتی به آن دوسین می گویند.

دوسین از قدیم در طب سنتی محبوب بوده و برای درمان بیماریهای مختلف کاربرد داشته است. سیاهدانه پودر شده اثرگزاری بهتری دارد ولی در مجاورت هوا سريع خاصيتش را از دست میدهد اما اگر بلافاصله با عسل مخلوط شود خواص خود را حفظ خواهد کرد و تا ۶ ماه هم ماندگاری دارد.

معجون عسل و سیاهدانه مزاج بسیار گرم و خشک دارد و ممکن است مصرف آن برای بعضی از افراد با مزاجهای گرم عوارضی مثل تغییرات فشار خون ایجاد کند. بهتر است این معجون با شناخت از وضعیت مزاجی بعد از مشورت با متخصص طب سنتی و در فصلهای سرد سال مصرف شود. البته این معجون برای افراد با مزاج بلغمی سرد و تر نسبت به افراد دیگر بسیار مفید می باشد.

میزان مصرف دوسین

طبق نظر متخص صان طب سنتی افراد بزرگسال روزانه ۲ تا ۳ قاشق مرباخوری می توان ند از این ترکیب استفاده کنند، میزان استفاده برای افراد خردسال نيز بين نصف قاشق چایخوری تا یک قاشق مرباخوری میباشد.

 

خواص درمان بیماری ها با سیاهدانه

  1. آرامش اعصاب
  2. درمان آسم
  3. درمان اسهال
  4. درمان افسردگی
  5. درمان التهاب پروستات
  6. آلرژی
  7. شب ادراری بی اختیاری ادرار
  8. پاک کننده پوست
  9. پیشگیری از سرطان
  10. تقویت قلب
  11. سرگیجه ودرد گوش
  12. درمان یبوست
  13. درمان مشکلات خواب
  14. درمان مشکلات جنسی مردان
  15. کمر درد
  16. نفخ
  17. سرفه
  18. ریزش مو
  19. دیابت
  20. درمان دل درد
  21. درد مفاصل
  22. تقویت حافظه
  23. درمان روماتیسم
  24. فشار خون
  25. درمان درد رحم
  26. درمان مننژیت
  27. گرفتگی عضلات
  28. بیماری های چشمی واختلال دید
  29. تقویت لثه
  30. درمان سردرد ومیگرن

 

برخی از درمانگران طب سنتی بر این باورند که سیاه دانه جویده شده و ترکیب شده با بزاق دهان موجب درمان زگیل می‌شود. افراد مبتلا به سینوزیت بهتر است در فصل پاییز هفته‌ای یک بار از بخور سیاه دانه استفاده کنند. مصرف سیاهدانه در وعده‌های غذایی برای خانم ‌های سردمزاجی که شیر آن‌ها برای نوزادشان کم است موثر است و به مرور موجب افزایش شیر آن‌ها می‌شود.


بیشتر بخوانید:

سیب زمینی بمب خواص در بدن

زنجبیل و خواص دارویی و درمانی فراوان و شگفت انگیز آن

خاکشیر و خواص بی نظیر آن

منیزیم و خواص آن

بادام زمینی و خواص آن


 

 

 

 

 

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *