تغذیه و سلامت

بتاکاروتن و نقش آن در تغذیه را بهتر بشناسید!!

بتاکاروتن و نقش آن در تغذیه

بتاکاروتن و نقش آن در تغذیه

اگر ماده شیمیایی و حیاتی به نام بتاکاروتن در برگهای گیاهان وجود نداشت، آنها به سرعت در برابر تابش پرتوی خورشید آسیب می دیدند .

با تابش آفتاب به پوست بدنِ ما مانند گیاهان رادیکالهای آزاد تشکیل می شود، لیکن بتاکاروتن این رادیکال های آزاد را پیش از آنکه آسیبی به گیاه برسانند، از صحنه خارج می سازد.

 

در سالهای ۱۹۵۰ پژوهشگر دیگری از دانشگاه برکلی کالیفرنیا، تک یاختۀ گیاهی جهش یافته ای به وجود آورد که بتاکاروتن نداشت .

هنگامی که این یاختۀ گیاهی را در برابر نور و هوا قرار می داد، در مدت کوتاهی از بین می رفت .

نام علمی مواد شیمیایی محافظت کننده مانند بتاکاروتن، آنتی اکسیدان است، این مواد رادیکال های آزاد را خنثی می کنند و مانع اثر اکسایشی آنها بر بافتهای بدن می شوند .

آنتی اکسیدانها با قرار گرفتن در تیررس حملۀ رادیکالهای آزاد، یاخته ها را نجات می دهند


آب چغندر

شما با افزودن یک برگ اسفناج به سالاد خود و یا خوردن یک هویج، این مادۀ شیمیایی طبیعی را وارد یاخته های بدن خود می کنید، بدون اینکه ورود آن را به بدن احساس کنید.

بتاکاروتن و نگهداری پوست

بتاکاروتن به نگهداری پوست در برابر آسیبهای وارده از پرتوهای خورشیدی کمک می کند و سبب مقاومت بیشتر بدن در برابر آفتاب سوختگی می شود .

افرادی که در اثر بیماری ارثی و یا پوستی، بیش از حد به آفتاب حساسیت دارند، وقتی غذاهای سرشار از بتاکاروتن می خورند و یا بتاکاروتن اضافی به آنها می دهند، تابش آفتاب را به مدت خیلی بیشتری تحمل می کنند .

افرادی که همه روزه از این محافظ طبیعی، یعنی رژیم غذایی سرشار از مواد گیاهی استفاده می کنند، ممکن است از نور خورشید کمتر آسیب ببینند .

بتاکاروتن در میوه های زرد

بتاکاروتن و نقش آن در تغذیه

بتاکاروتن و نقش آن در تغذیه

یافتن بتاکاروتن آسان است، در گیاهان زرد و نارنجی رنگ مانند هویج، سیب زمینی، کدو حلوایی، طالبی، زرد آلو، هلو، شلیل و انبه بتاکاروتن وجود دارد .همچنین در دیگر میوه ها و سبزی ها نیز مقادیری از بتاکاروتن یافت می شود .

 

نکته دیگر اینکه گیاهان فقط بتاکاروتن ندارند، دهها آنتی اکسیدان دیگر در گیاهان هست که هر یک با اندکی تفاوت، نقشی در محافظت بدن دارند .در حقیقت دهها مادۀ وابسته به بتاکاروتن در آنها وجود دارد که شبه کاروتن نامیده می شوند، علاوه بر این در گیاهان ویتامینهای دیگری وجود دارند که در تیم آنتی اکسیدانهای بدن شرکت دارند .آنتی اکسیدانها در برابر سرطان زایی دخانیات و سایر آثار زیانبخش آنها نیز توانایی نسبتاً محدودی دارند زیرا آثار زیانبخش توتون به قدری قوی است که در برابر خطر آنها برای ریه و سایر اندامهای بدن، از مواد گیاهی کاری ساخته نیست.

 


بیشتر بخوانید:

مصرف قند های ساده خوب یا بد؟

بدن فرد ورزشکار چقدر پروتئین نیاز دارد؟

نوشیدنی های انرژِی زا خوب یا بد؟


 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *