تغذیه و سلامت

تب کریمه کنگو را بهتر بشناسیم

تب کریمه کنگو

حقایق کلیدی

-تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو (CCHF) باعث شیوع شدید تب خونریزی ویروسی می شود.(تصاویر تب کریمه کنگو 👇)

-شیوع CCHF نرخ مرگ و میر تا ۴۰٪ را نشان می دهد.

-این ویروس در درجه اول از طریق کنه ها و حیوانات دام به افراد منتقل می شود.

-انتقال انسان به انسان می تواند ناشی از تماس نزدیک با خون ، ترشحات ، اندام ها یا مایعات بدن افراد آلوده باشد.

هیچ واکسنی برای افراد یا حیوانات موجود نیست

تب کریمه کنگو

تب کریمه کنگو

ویروس تب خونریزی کریمه-کنگو در حیوانات و کنه ها

میزبان ویروس CCHF شامل طیف گسترده ای از حیوانات وحشی و خانگی مانند گاو ، گوسفند و بز است. بسیاری از پرندگان در برابر عفونت مقاوم هستند ، اما شترمرغ ها مستعد هستند و ممکن است شیوع بالای عفونت را در مناطق آندمیک ، جایی که منشاء موارد انسانی بوده اند نشان دهند. به عنوان مثال ، شیوع قبلی در یک چتر شترمرغ در آفریقای جنوبی رخ داده است. بیماری آشکاری در این حیوانات وجود ندارد.

حیوانات به دلیل نیش کنه های آلوده آلوده می شوند و ویروس حدود یک هفته پس از عفونت در جریان خون آنها باقی می ماند و این امکان را می دهد که وقتی نیش دیگر نیش می زند ، چرخه تیک حیوانات نیز ادامه یابد. اگرچه تعدادی از گونه های کنه قادر به آلوده شدن به ویروس CCHF هستند ، اما کنه های جنس Hyalomma بردار اصلی هستند.

 

انتقال

ویروس CCHF یا با نیش کنه یا از طریق تماس با خون حیوانات آلوده یا بافت ها در طی و بلافاصله پس از ذبح خون به افراد منتقل می شود. بیشتر موارد در افراد درگیر در صنعت دامداری مانند کارگران کشاورزی ، کارگران کشتارگاه و دامپزشکان رخ داده است.

انتقال انسان به انسان می تواند ناشی از تماس نزدیک با خون ، ترشحات ، اندام ها یا مایعات بدن افراد آلوده باشد. عفونت های ناشی از بیمارستان نیز می تواند به دلیل عقیم سازی نامناسب تجهیزات پزشکی ، استفاده مجدد از سوزن و آلودگی وسایل پزشکی رخ دهد.

تب کریمه کنگو

تب کریمه کنگو

علائم و نشانه ها

طول دوره جوجه کشی بستگی به نحوه دستیابی به ویروس دارد. به دنبال عفونت توسط نیش کنه ، دوره انکوباسیون معمولاً یک تا سه روز و حداکثر نه روز است. دوره جوجه کشی پس از تماس با خون یا بافتهای آلوده معمولاً پنج تا شش روز است و حداکثر ۱۳ روز مستند آن است.

  • شروع علائم به صورت ناگهانی
  • همراه با تب
  • میالژی  (درد عضله)
  • سرگیجه
  • درد گردن و سفتی
  • کمردرد
  • سردرد
  • درد چشم و فوتو فوبیا (حساسیت به نور) وجود دارد.
  • ممکن است زود هنگام حالت تهوع ، استفراغ ، اسهال ، درد شکم و گلودرد وجود داشته باشد ، به دنبال آن نوسانات شدید و سردرگمی ایجاد می شود.

بعد از دو تا چهار روز ، تحریک ممکن است با خواب آلودگی ، افسردگی و شفافیت جایگزین شود و درد شکم ممکن است در رگ فوقانی راست، با هپاتومگالی قابل ردیابی (بزرگ شدن کبد) شود.

سایر علائم بالینی

شامل تاکی کاردی (ضربان قلب سریع) ، لنفادنوپاتی (غدد لنفاوی بزرگ شده) و بثورات شکمی (بثورات ناشی از خونریزی در پوست) روی سطوح داخلی مخاط مانند دهان و گلو و روی پوست است. گربه ممکن است جای خود را به بثورات بزرگتر بنام اکیموز و سایر پدیده های خونریزی بدهد. معمولاً شواهدی از هپاتیت وجود دارد ، و بیماران شدید ممکن است وخیم شدن سریع کلیه، نارسایی ناگهانی کبد یا نارسایی ریوی بعد از روز پنجم بیماری را تجربه کنند.

میزان مرگ و میر ناشی از CCHF تقریباً ۳۰٪ است که مرگ در هفته دوم بیماری رخ می دهد. در بیمارانی که بهبود می یابند ، بهبود به طور کلی از روز نهم یا دهم پس از شروع بیماری آغاز می شود.

 

تب کریمه کنگو

تب کریمه کنگو

 

عفونت ویروس CCHF را می توان با آزمایش های مختلف آزمایشگاهی تشخیص داد:
  • سنجش immunosorbent مرتبط با آنزیم (ELISA)
  • تشخیص آنتی ژن
  • خنثی سازی سرم
  • واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس (RT-PCR) معکوس.
  • جداسازی ویروس توسط کشت سلولی.

بیماران مبتلا به بیماری کشنده و همچنین در بیمارانی که در روزهای اول بیماری وجود دارند ، معمولاً پاسخ آنتی بادی قابل اندازه گیری ندارند و بنابراین تشخیص در این افراد با تشخیص ویروس یا RNA در نمونه های خون یا بافت حاصل می شود.

آزمایشاتی که بر روی نمونه های بیمار انجام می شود ، دارای خطر شدید زیست محیطی است و فقط باید در حداکثر شرایط مهار بیولوژیکی انجام شود. با این حال ، اگر نمونه ها غیرفعال شده اند (به عنوان مثال با ویروسیدها ، پرتوهای گاما ، فرمالدئید ، گرما و غیره) ، می توانند در یک محیط زیست ایمنی اساسی دستکاری شوند.

 

پیشگیری و کنترل

پیشگیری یا کنترل عفونت CCHF در حیوانات و کنه ها دشوار است زیرا چرخه تیک تیک حیوانات معمولاً بدون توجه می شود و عفونت در حیوانات اهلی معمولاً مشهود نیست.

علاوه بر این ، بردارهای کنه تعداد زیادی و گسترده دارند ، بنابراین کنترل کنه با اسید کشها (مواد شیمیایی در نظر گرفته شده برای از بین بردن کنه) تنها یک گزینه واقع بینانه برای امکانات تولید دام با مدیریت مناسب است.

به عنوان مثال ، به دنبال شیوع یک شکارچی شترمرغ در آفریقای جنوبی (در بالا ذکر شد) ، اقدامات لازم برای اطمینان از این که شترمرغ ها به مدت ۱۴ روز در ایستگاه قرنطینه قبل از کشتار بدون کنه باقی می مانند. این خطر ابتلا به حیوان را در طی ذبح آلوده بودن کاهش می دهد و از ابتلا به انسان برای تماس با دام جلوگیری می کند.

هیچ واکسنی برای استفاده در حیوانات موجود نیست

تب کریمه کنگو

تب کریمه کنگو

 

کاهش خطر عفونت در افراد

اگرچه یک واکسن مشتق از مغز موش غیرفعال علیه CCHF در مقیاس کمی در شرق اروپا ایجاد و مورد استفاده قرار گرفته است ، در حال حاضر هیچ واکسن ایمن و مؤثر به طور گسترده برای استفاده های انسانی در دسترس نیست.

در صورت عدم وجود واکسن ، تنها راه کاهش عفونت در افراد ، آگاهی از عوامل خطر و آموزش افراد در مورد اقدامات انجام شده برای کاهش قرار گرفتن در معرض ویروس است.

 

توصیه های بهداشت عمومی باید به چندین جنبه توجه شود.

۱-کاهش خطر انتقال کنه به انسان:

  1. لباس محافظ (آستین بلند ، شلوار بلند) بپوشید.
  2. لباس های رنگی بپوشید تا امکان تشخیص آسان کنه ها روی لباس فراهم شود.
  3. از مواد شیمیایی برای از بین بردن کنه بر روی لباس استفاده کنید.
  4. از مواد دافع تأیید شده بر روی پوست و لباس استفاده کنید.
  5. به طور مرتب لباس و پوست کنه را بررسی کنید. در صورت یافتن ، آنها را با خیال راحت حذف کنید.
  6. به دنبال از بین بردن یا کنترل آلودگی های کنه بر روی حیوانات یا در اصطبل ها و انبارها باشید.
  7. از مناطقی که کنه ها به وفور وجود دارد و فصلی که بیشترین فعالیت را دارند ، خودداری کنید.

۲-کاهش خطر انتقال حیوان به انسان:

  • هنگام دست زدن به حیوانات یا بافتهای آنها در مناطق آندمیک ، به ویژه در هنگام کشتار ، قصابی و کشتار در کشتارگاهها یا در خانه ، از دستکش و سایر لباسهای محافظ استفاده کنید.
  • حیوانات قرنطینه قبل از ورود به کشتارگاهها یا دو هفته قبل از ذبح کردن به طور معمول با حیوانات با سموم دفع آفات رفتار می کنند.

 

 

کاهش خطر انتقال انسان به انسان در جامعه:

  • از تماس فیزیکی نزدیک با افراد آلوده به CCHF جلوگیری کنید.
  • هنگام مراقبت از افراد بیمار ، از دستکش و تجهیزات محافظ استفاده کنید.
  • بعد از مراقبت از بیمار یا مراجعه به افراد بیمار مرتباً دستها را بشویید.

 

کنترل عفونت در تنظیمات مراقبت های بهداشتی

کارمندان مراقبت های بهداشتی که مراقب بیماران مشکوک یا تأیید شده CCHF هستند ، یا نمونه هایی از آنها استفاده می شود ، باید اقدامات احتیاطی استاندارد در مورد کنترل عفونت را انجام دهند. این موارد شامل بهداشت اساسی دست ، استفاده از تجهیزات محافظ شخصی ، روشهای تزریق ایمن و اقدامات دفن ایمن است.

به عنوان یک اقدام احتیاطی ، کارکنان مراقبت های بهداشتی که مراقبت از بیماران را بلافاصله در خارج از منطقه شیوع CCHF انجام می دهند ، باید اقدامات احتیاطی استاندارد در مورد کنترل عفونت را نیز انجام دهند.

نمونه های گرفته شده از افراد مشکوک به CCHF باید توسط پرسنل آموزش دیده که در آزمایشگاه های مجهز کار می کنند ، تهیه شوند.

توصيه هاي مربوط به كنترل عفونت در ضمن ارائه مراقبت از بيماران مبتلا به تب خونريزي مشكوك يا تاييد شده كريمه-كنگو بايد از مواردي كه WHO براي تب خونريزي ابولا و ماربورگ تهيه كرده است استفاده كند.


بیشتر بخوانید:

مواد غذایی که کلسترول را کاهش می دهند را بشناسید

خوردنی هایی که باعث تقویت حافظه می شود

غذاهای سبز سالم به کاهش وزن کمک می کنند یا نه؟

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *