تغذیه و سلامت

تغذیه در ورزشکاران مبتلا به دیابت

دیابت

تغذیه در ورزشکاران مبتلا به دیابت

دیابتی ها باید اهمیت ویژه ای به تغذیه شان بدهند زیرا یک مواد غذایی مضر می تواند سلامتی آن ها را به خطر بیندازد.

دیابت تیپ ۱:

•این نوع دربرگیرنده ۵ – ۱۰ درصد از انواع دیابت است، قبلا ا واژه دیابت وابسته به انسولین و یا دیابت نوجوانی برای این نوع رایج بود.

• در این نوع از دیابت تخریب سلولی سلولهای بتا در پانکراس اتفاق میافتد.

• علت اصلی از دست رفتن سلولهای β ، تخریب سلولی ناشی از واکنش ایمنی سلولی است.

• معمول ا بعد از از دست رفتن ۸۰ تا ۹۰ درصد از سلول های بتا است که هیپرگلیسمی اتفاق میافتد و دیابت ممکن است تشخیص داده شود.

• در این مرحله است که بیمار نیازمند انسولین خارجی میشود تا از بروز کتوز جلوگیری شود و هیپرگلیسمی و همچنین متابولیسم چربی و پروتئین کنترل شود.

دیابت تیپ ۲:

• در دیابت نوع دو که ۹۰ – ۺ ۹۵ از بیماران دیابتی را شامل میشود، بدن نسبت به عملکرد انسولین دچار مقاومت میشود.

• این بیماران حداقل در ابتدای بیماری نقص انسولین نسبی )و نه مطلق( دارند. به این معنی که بدن فرد مبتلا انسولین تولید میکند ولی گیرنده های سلولی فرد نسبت به انسولین مقاوم شده است.

• ریسک بروز این نوع دیابت با افزایش سن، چاقی و نبود یا کمبود فعالیت بدنی بیشتر می شود.

 

پره دیابتیک

• گروه های حد واسطی وجود دارد كه به هر علت، گلوکز پلاسمای آن ها در حالت ناشتا یا گلوکز ۲ ساعته آن ها در آزمون تحمل گلوکز آنقدر بال نیست که معیار دیابتیک بودن را در برگیرد ولی آنقدر هم پایین نیست که طبیعی محسوب گردد.

 

دیابت بارداری

• براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی دیابت بارداری عبارت است از عدم تحمل کربوهیدرات منجر به هیپرگلیسمی با شدت متغیر که برای اولین بار در دوران بارداری ایجاد شود یا شناسایی گردد.

• لزم است برای تمام خانم های باردار فاقد دیابت شناخته شده در هفته ۲۴ تا ۲۸ بارداری، تست غربالگری دیابت انجام داد.

 

تغذیه درورزشکاران دیابتی

درشت مغذی ها شامل:

• کربوهیدرات ها

کربوهیدرات های خالص شامل اتم های کربن، هیدروژن، و اکسیژن هستند با نسبت ملکولی ۱:۲:۱ که فرمول عمومی Cn(H2O)n را تشکیل می دهند.

کربوهیدرات ساده (منو ساکارید ها): گلوکز ، فروکتوز و گالکتوز.
کربوهیدرات مرکب (دی ساکارید ها):ساکارز، مالتوز و لکتوز.
کربوهیدرات پیچیده (پلی ساکارید ها):سلولز، گلیکوژن و نشاسته.

وظایف کربوهیدرات ها:
  1. به عنوان بخش عمده منبع انرژی در اغلب موجودات هستند.
  2. جزء ساختمانی دیواره و غشاء سلولی.
  3. به عنوان واسطه های متابولیکی عمل می کنند.
  4. به عنوان جزئی از ساختمان اسیدهای نوکلئیک ریبوز.

• پروتئین ها

پروتئین پلیمر های اسیدهای امینه با وزن ملکولی زیاد می باشد و۲۰ نوع اسید آمینه مختلف در بیوسنتز پروتئین های حیوانی و گیاهی نقش دارند مانند گلیسین , النین , والین , اسپارتات , لیزین و گلوتامین و …

اهمیت پروتئین ها در چیست؟
  1. ۱۰ تا ۱۵ % انرژی بدن را تامین میکنند.
  2. سلول ها جهت نوسازی و رشد خود به ان نیاز دارند.
  3. تثبیت یا افزایش توده عضلانی

برای هر فرد سالم روزانه ۱ گرم پروتئین قابل جذب به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن لزم می باشد. نیاز به پروتئین در ورزش , جراحات , استرس ها , رشد ,خانم های باردار , بیماری ها و … افزایش می یابد.

منابع تامین پروتئین

• منابع حیوانی مانند :گوشت , مرغ , ماهی , تخم مرغ , شیر و …
• منابع گیاهی مانند : ذرت , عدس , سویا، نخود , بادام زمینی , گندم و برنج و…

• چربی ها

به طور عمده از ۲ منبع حیوانی و گیاهی تامین می شوند و به علت انرژی زائی چربی ها اهمیت خاصی دارند.انرژی زائی چربیها دوبرابر قند ها و پروتئین ها بوده و برابر ۹ کیلو کالری برای هر گرم چربی می باشد در حالی که این میزان برای قند ها و Pr ها حدود ۴ کیلو کالری است.

 

ریز مغذی ها شامل:

•ویتامین ها

ویتامین ها ترکیبات الی هستند که بدن برای اعمال متابولیکی به مقدار جزئی به آن ها احتیاج دارد و باید از خارج بدن و از راه غذا تامین شود وبه دو نوع عمده محلول در اب و محلول در چربی تقسیم می شوند. ویتامین های دسته B و ویتامین C محلول در آب می باشند و ویتامین A & D & E & k محلول در چربی می باشند.

اهمیت ویتامین ها
  1. بعضی از ویتامین های که نقش آنتی اکسیدانی دارند شامل ویتامین A & C و ویتامین E می باشد.
  2. فعالیت آنزیم ها در بدن بستگی به حضور ویتامین ها دارد.
  3. کمبود بعضی از ویتامین ها می تواند باعث اختلال در سیستم دفاعی بدن در مقابل عوامل عفونی شود.
  4. بدن برای انجام بسیاری از فعالیت های متابولیکی خود احتیاج به ویتامین دارد.
  5. افزایش مصرف ویتامین ها هم اثرات سمی و سوئی بر روی بدن دارد.

• املاح ومواد معدنی

کلسیم ، فسفر ، اهن ، ید ، کروم ، منیزیم ، مس و…

 

نقش تغذیه صحیح در پیشگیری از این بیماری

۱٫کاهش مصرف نمک سدیم:

• بطور کلی، پروتئین هاي حیوانی گوشت، ، مرغ، ماهی، تخم مرغ، پنیر، شیرسدیم نسبتا بالیی دارند  خصوصا اگر به صورت نمک سود و دودي تهیه شوند. در مورد میوه ها وسبزیجات، اگر در تهیه آنها از آب نمک استفاده شده باشد  مانند انواع شوری وترشی از میزان سدیم بالیی برخوردارند.

۲٫ مصرف کافی پتاسیم:

•پتاسیم یکی از مهمترین الکترولیتهای موجود در بدن است که باعث بهبود عملکرد کلیه ها، غدد فوق کلیوی، قلب، سلولهای عصبی و عضلانی و نیز باعث حفظ تعادل آبی و اسیدی بدن می شود مانند آرد سویا، لوبیا سفید، عدس، موز و اسفناج

۳٫مصرف کافی کلسیم:

•کمبود کلسیم موجب افزایش فشارخون و در نتیجه ابتلا به بیماریهاي قلبی عروقی می شود. کلسیم در شیر ، ماست ، پنیر و کشک وجود دارد.

۳٫مصرف کافی منیزیم:

•منیزیم باعث حفظ فعالیت نرمال ماهیچه و عصب، ضربان منظم قلب و استحکام استخوانها می شود و منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از : دانه ها ، مغزها، آجیل ، سبزیجات برگی شکل مثل کلم ، اسفناج و …،غلات سبوس دار و حبوبات مثل لوبیا، عدس،نخود ، سویا

منیزیم باعث حفظ فعالیت نرمال ماهیچه و عصب، ضربان منظم قلب و استحکام استخوانها می شود. منیزیوم یک عنصر مهم در جلوگیري از انقباض عضلات صاف رگ ها به شمار می رود. از این رو به عنوان گشاد کننده عروق می تواند در تنظیم فشار خون ایفاي نقش کند.

۴٫کاهش میزان مصرف چربی:

•چربی موجب ایجاد آترواسکلروز می شود.

۵٫فعالیت بدنی:

•بسیار مهم و حیاتی می باشد.

۶٫مصرف سبزجات:

•به دلیل نقش ویتامین C و املاح مفید موجود در کاهش فشار خون ، مصرف سبزي ها مانند سبزي خوردن وسالاد شامل کاهو ، گوجه فرنگی ، کلم ،و فلفل دلمه ایی همراه با غذا و مصرف میو ه ها در میان وعده ها توصیه می شود.

۷٫کنترل وزن:

به طور کلی این افراد در معرض خطر بیشتری برای فشار خون بال هستند: مردان با دور کمر بالی ۱۰۲ سانتی متر ،زنان با دور کمر بالی ۸۸ سانتیمتر.

مصرف مواد غذایی حاوي اسید چرب اشباع و کلسترول گوشت قرمز، لبنیات پر چرب، زرده تخم مرغ، چربی هاي حیوانی، مارگارین، روغن هاي جامد و کره در برنامه غذایی روزانه کاهش یابد.

 

اسید های آمینه ضروری وغیر ضروری

۱٫اسید های امینه ضروری شامل:

• تریپتوفان
• فنیل النین
• لیزین
• تره اونین
• والین
• متیونین
• لوسین
• ایزولوسین
• هیستیدین

۲٫اسید های آمینه غیرضروری که می توانند در بدن ساخته شوند شامل:

  • آلنین
  • آرژینین
  • آسپارژین
  • اسید آسپارتیک
  • سیترولین
  • سیستئین
  • سیستین
  • اسید گاما آمینوبوتیریک
  • اسید گلوتامیک
  • گلوتامین
  • گلیسین
  • اورنیتین
  • پرولین
  • سرین
  • تورین
  • تیروزین

بیشتر بخوانید:

انواع رژیم غذایی

راه هایی برای کاهش فشار خون

فشارخون بالا و ورزش


 

 

 

 

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *