تغذیه و سلامت

هر گیاه یک راکتور هسته ای است!

خاصیت گیاهان

رنگ گیاهان مشخصه چیست؟

در این مقاله آکادمی علم و بدن به خاصیت گیاهان با توجه به رنگ و شکل آن ها میپردازد مطالعه این مقاله حدودا ۱۲ دقیقه زمان میبرد.

یکی از آشکارترین مشخصه های گیاهان رنگ های روشن آنها است .اگر به شما بشقابی از میوه ها و سبزیجات تعارف شود رد کردن آن دشوار است .


میوه ها و سبزیجاتی که حافظه شما را تقویت می کند


این هم اغوا کننده هستند و هم بسیار ،خوراکی های قرمز ، سبز ، زرد، بنفش و نارنجی سالم .این ارتباط بین رنگ زیبای سبزیجات و میوه ها و مزایای قابل توجه شان برای سلامتی، چیز جدیدی نیست و بارها به آن اشاره شده است .

اما باید بدانید که در پس این رابطه بین رنگ و سلامتی نکته ای علمی نیز نهفته است

رنگ های میوه ها و سبزیجات از یک سری مواد شیمیایی به نام آنتی اکسیدان حاصل می شود .این مواد شیمیایی تقریباً تنها در گیاهان یافت می شوند .

آنتی اکسیدانها در محصولات حیوانی نیز تنها تا اندازه ای که حیوانات از این گیاهان تغذیه می کنند یافت می شود و مقدار اندکی از آنتی اکسیدانها در بافت های حیوانات ذخیره می شود.

خاصیت گیاهان و میوه ها

خاصیت گیاهان و میوه ها

گیاهان زنده هم در رنگ و هم در شیمی خود نشان دهنده زیبایی طبیعت هستند . آنها انرژی خورشید را می گیرند و آن را طی فرایند فتوسنتز به حیات تبدیل می کنند .در این فرایند، انرژی خورشید ابتدا به قندهای ساده و سپس به کربوهیدراتهای پیچیده تر، چربی ها و پروتئین ها تبدیل می شود.

در گیاهان چه میگذرد؟

این فرایند پیچیده به برخی فعالیت های قدرتمند در داخل گیاه می انجامد .همه این فعالیت ها ناشی از مبادله الکترون ها بین مولکول ها هستند .الکترون ها واسطه های انتقال انرژی هستند .بخشی از گیاه که در آن فتوسنتز صورت می گیرد تا حدی شبیه به یک راکتور هسته ای است .

الکترون هایی که با سرعت بالا در اطراف گیاه در جنبش اند و در حال تبدیل نور خورشید به انرژی هستند بایستی به دقت مدیریت شوند .

اگر الکترون ها طی این فرایند از مکان صحیح خود خارج شوند، ممکن است باعث ایجاد رادیکال های آزاد شوند و به این ترتیب در گیاه اختلال ایجاد کنند .چیزی شبیه به هستۀ یک راکتور اتمی که از آن مواد رادیواکتیو (رادیکالهای آزاد )چکه کند .

این اتفاق می تواند برای نواحی اطرافش بسیار خطرناک باشد.

خاصیت گیاهان و میوه ها

خاصیت گیاهان و میوه ها

باید دید که گیاه چطور این واکنش های پیچیده را مدیریت می کند؟

گیاه یک پوشش محافظتی در اطراف واکنش های بالقوه خطرناک ایجاد می کند که قادر است این مواد شدیداً واکنشی را جذب کند .این پوشش از آنتی اکسیدانها ساخته شده است و الکترودهایی را که در غیر این صورت از منطقه خارج می شوند وارسی می کند و در صورت لزوم مانع آنها می شود.

گیاهان و آنتی اکسیدان ها

آنتی اکسیدانها معمولاً رنگی هستند زیرا همان ویژگی شیمیایی که الکترون های اضافی را جذب می کند، رنگ های روشن نیز ایجاد می کند

آنچه این فرایند را برای ما ارزشمند می سازد، این است که اگرچه ما طی دوران زندگی مان سطوح پایینی از رادیکال های آزاد تولید می کنیم، اما قرار گرفتن در معرض نور خورشید، آلودگی های صنعتی معین و مصرف مواد غذایی نامناسب می تواند زمینه را برای آسیب های ناخواستۀ رادیکال های آزاد فراهم آورد . رادیکال های آزاد مضر هستند .

آنها می توانند باعث کاهش انعطاف پذیری و محدود شدن عملکرد بافت ها شوند، چیزی شبیه به سنین بالا که بدن خشک و انعطاف ناپذیر می شود .

خاصیت گیاهان و میوه ها

خاصیت گیاهان و میوه ها

رادیکال های آزاد در گیاهان 

تا حدودی معنای سالمند شدن نیز همین است.

همچنین این آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد کنترل نشده، بخشی از فرایند ابتلا به آب مروارید، سخت شدن رگ های قلب، سرطان، نفخ، التهاب مفاصل و بسیاری دیگر از بیماریهای مزمنی است که با افزایش سن متداول می شوند. برخی از این آنتی اکسیدانها کاروتنوئیدها نامیده می شوند که خود در صدها نوع مختلف وجود دارند .از بتاکاروتن زرد در کدو گرفته تا لیکوپن قرمز گوجه فرنگی و کریتوکسان تین نارنجی پرتقال .

سایر آنتی اکسیدانها می توانند بی رنگ باشند، از این دسته می توان به مواد شیمیایی ای نظیر اسید اسکوربیک ویتامین C و ویتامین E اشاره کرد .

این آنتی اکسیدانها در سایر بخش های گیاهان که نیاز به محافظت شدن در مقابل الکترون های نافرمان و سرگردان دارند عمل می کنند.


با ما در صفحات اجتماعی همراه باشید


اما اینجا یک مشکل وجود دارد :

ما به طور طبیعی قادر نیستیم پوشش محافظتی برای محافظت در مقابل رادیکالهای آزاد را بسازیم، چرا که ما گیاه نیستیم و فتوسنتز انجام نمی دهیم و بنابراین هیچ یک از آنتی اکسیدانهای مربوط به خود را تولید نمی کنیم .

خوشبختانه آنتی اکسیدانهای موجود در گیاهان قادرند در بدن ما نیز به همان شکلی که در گیاهان عمل می کنند عمل کنند :یک هماهنگی فوق العاده وجود دارد .گیاهان پوشش های آنتی اکسیدان را می سازند و در همان زمان آنها را با رنگ های زیبا و اشتها آور به شکل شگفت انگیزی جذاب می سازند .

آنگاه ما حیوانات به نوبه خود جذب گیاهان شده، آنها را می خوریم و پوشش های آنتی اکسیدان آنها را برای سلامت خودمان قرض می گیریم .خواه به خدا باور داشته باشید یا تکامل زیستی یا صرفاً تصادف، باید بپذیرید که این یک مثال زیبا و تقریباً معنوی از خرد موجود در طبیعت است.

به طور واضح آشکار شده است که مصرف ویتامین C نهفته در میوه ها دارای یک اثر محافظتی قوی در مقابل طیفی از بیماریها است.


بهترین زمان برای مصرف ویتامین ها


 

آیا می توانیم بگوییم که ویتامین C بتاکاروتن و فیبر غذایی به تنهایی مسئول جلوگیری از سرطان ها هستند؟

به زبان دیگر، آیا قرصی که حاوی ویتامین C بتاکاروتن یا یک مکمل فیبری است قادر است این اثر سلامتی را ایجاد کند؟ خیر .با مصرف عناصر غذایی منفرد نمی توان به سلامت دست یافت .

سلامتی تنها با مصرف طیف گسترده و متنوعی از مواد غذایی که حاوی این عناصر غذایی هستند فراهم می شود:یعنی محصولات گیاهی .

برای مثال در یک کاسه سالاد ـ فیبر، آنتی اکسیدان و مقدار بی شماری عناصر غذایی دیگر داریم که همانند یک ارکستر، سمفونی سلامت را هنگام عمل در بدن مان می نوازند .پیام سلامتی از این ساده تر نمی تواند گفته شود:

هر چقدر میوه، سبزیجات و غلات که می توانید مصرف کنید، به این شکل خواهید توانست از تمامی مزایایی که در بالا اشاره شد و به همان شکل بسیاری مزایای دیگر بهره مند شوید.



بیشتر بخوانید:

پروتئین در رژیم گیاهخواران (منابع پروتئینی)

مصرف قند های ساده خوب یا بد؟

نقش روغن ها و مصرف آنها در تغذیه را بهتر بشناسید


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *