عسل بخوریم یا نخوریم
خواص عسل
مقدمه
محققان به تازگي دريافتهاند ماليدن عسل روي زخم افراد ديابتي ميتواند از قطع شدن عضو عفوني شده جلوگيري كند. اين تنها يكي از خواص اين ماده طبيعي شفابخش است. عسل تركيبي از قندها (فروكتوز و گلوكوز و…)، ويتامينهاي ب۶، ث، تيامين، نياسين، ريبوفلاوين، اسيد پانتوتنيك، كلسيم، مس، آهن، منيزيم، منگنز، فسفر، پتاسيم، سديم و روي است.
اين معجون تندرستي داراي آنتياكسيدانهاي زيادي است و در قرآن كريم هم از آن به عنوان مادهاي شفابخش براي درمان بيماريها ياد شده است.
عسل ضد میکوب و انتی باکتری
عسل به علت كم بودن رطوبت و فعاليت آب آن، مانع رشد قارچ و به خصوص باكتريها ميشود. جالب اينجاست كه حتي در صورت رقيق شدن عسل با آب، به دليل وجود آنزيم گلوكوز اكسيداز؛ پراكسيد هيدروژن آزاد شده و اثر ضدميكروبي عسل از بين نميرود.
بر اساس مطالعهاي عسل جهت درمان عفونت پوستي بعد از سزارين يا هيستركتومي هم به كار رفته و باعث بهبود سريعتر و عوارض كمتري شده. در حالي كه دانشمندان هنوز در مورد خواص درماني عسل در حال بررسي و تحقيق هستند، برخي از شركتها، در حال ساختن تيوپهايي محتوي عسل استريل شده و باندهاي آغشته به عسل استريل شده براي كاربرد عسل در مداواي زخمها هستند.
البته محققان هشدار ميدهند مردم براي مداواي زخم خود از مغازهها عسل نخرند چون قرار گرفتن در دماي گرم و نامناسب، خواص ضدباكتري آن را احتمالا از بين برده و اين افراد بايد تحت مداواي پزشك متخصص قرار گيرند.
عسل
یکى از مسائل مهمى که در سلامت جسم و روح بشر نقش اساسى دارد، تغذیه سالم است که متأسفانه در سده اخیر دستخوش تغییرات فیزیکى و شیمیایى بسیار پیچیده اى شده و امروزه نیز شاهد تبلیغات وسیع جهت معرفى انواع فرآورده هاى غذایى مصنوعى و مضر به راه هاى مختلف هستیم که به شدّت سلامت انسان را مورد تهدید قرار داده است و نتیجه آن وجود انواع بیمارى هاى شناخته و ناشناخته، انواع سرطان ها، بیمارى هاى روحى، عصبى و بیمارى هاى صعب العلاج به گونه اى که مراکز پزشکى، درمانى ما مملو از این گونه بیماران است.
بنابراین وظیفه خود دانستم براى کمک به سلامتى جامعه مطالبى گرچه به طور فشرده، به رشته تحریر درآورم، انشاءالله هدیه اى باشد به همه عسل دوستان و همه کسانى که به سلامتى خود و خانواده خود مى اندیشند و به همه بیمارانى که سلامتى و شفاى بیمارى خود را در داروى شفا بخش قرآن (عسل) جست و جو مى کنند.
ترکیبات عسل
عسل شامل قندهایى چون گلوکز (عامل تولید انرژى سریع) و فروکتوز (عامل تولید انرژى طولانى) و مواد معدنى از قبیل منیزیم، پتاسیم، کلسیم، کلرید سدیم، گوگرد، آهن، فسفات، مس، روى، ید و انواع ویتامین هایى همچون ۱B، ۲B، ۳B، ۵B، ۶ Bو Cمى باشد و در یک کلام: «آنچه خوبان همه دارند عسل یکجا همه را دارد».
* عسل تصفیه نشده از نظر ویتامین غنى است و تصفیه باعث کاهش ویتامین ها و حذف گرده گل و خورده موم ها از عسل مى شود.
درمان گرفتن رگ های خونی
مصرف روزانه ۴ قاشق عسل از گرفتگي رگهاي خوني جلوگيري ميكند. به گفته محققان در نشست سالانه انجمن شيميدانان آمريكا، كسي كه روزانه ۴ قاشق عسل مصرف كند، از خواص آنتياكسيداني عسل بيشتر بهره خواهد برد. آنتياكسيدان مادهاي است كه از بافتهاي بدن در مقابل راديكالهاي آزاد محافظت كرده و از گرفتگي رگهاي خوني جلوگيري ميكند.
داروی زخم معده
عسل به دليل غلظت بالايش ميتواند در معده با اسيد مخلوط شده و غلظت آن را كم كند. در ضمن گروهي از محققان متوجه شدند كه عسل خاصيت ضد باكتريايي دارد. درمان آلرژي
تحقيقات نشان داده استفاده از عسلي كه از گلهاي يك منطقه تهيه شده ميتواند آلرژي فصلي (كه در اثر گرده گياهان ايجاد ميشود) را در ساكنين آن منطقه درمان كند. محققان علت را به وجود گردههاي گل در عسل نسبت ميدهند. در ضمن به تجربه مشخص شده كه خوردن مخلوط ليمو ترش و عسل در آب ولرم ميتواند به تسكين گلودرد و كاهش التهاب آن كمك كند.
عسل علیه سرطان
با توجه به نتايج به دست آمده از تحقيقات عسل داراي ماده آنتياكسيداني به نام پلي فنول است كه ميتواند به پيشگيري از تخريب بافت كولون (كوليت) كمك كند.
در ضمن اين ماده جمعيت باكتريهاي مفيد روده را هم زياد كرده و به اين وسيله موجب تقويت سيستم ايمني بدن، كمك به هضم، كاهش كلسترول و پيشگيري از سرطان روده بزرگ ميشود.
انواع عسل
عسل طبیعی:
عبارت از ماده شیرینى است که: زنبور عسل «تنها» از شهد گل ها و گیاهان جمع آورى کرده و پس از تغییرات لازم، در سلول هاى مومى شان هاى کندو ذخیره کرده باشد و معمولا ساکارز (قند معمولى) آن زیر ۵% مى باشد. و خواصى که براى عسل ذکر شد و بیان خواهد شد تنها مربوط به اینگونه عسل مى باشد مشروط بر اینکه حرارت غیر مجاز هم ندیده باشد.
عسل تغذیه ای:
عبارت از ماده شیرینى است که زنبور عسل علاوه بر استفاده از شهد گل ها و گیاهان، از شربت شکر و… که در اختیار آنها مى گذارند استفاده کرده باشد که قطعاً از لحاظ کیفیت، خواص عسل طبیعى را ندارد و در آزمایشگاه به راحتى قابل اندازه گیرى است و معمولا ساکارز (قند معمولى) آن بالاى ۵% مى باشد. و متاسفانه اینگونه عسل ها در فروشگاه هاى مواد غذایى بسیار دیده مى شود.
عسل تقلبی:
مایعى است شیرین شبیه عسل که از ترکیب گلوکز تجارى، شکر، اسید سیتریک، اسانس و… که پس از پخته شدن به دست مى آید و زنبور عسل هیچ دخالتى در تهیه آن ندارد و در آزمایشگاه به راحتى قابل تشخیص است و اینگونه عسل ها فاقد هر گونه خواص عسل طبیعى است بلکه مضر نیز مى باشد. البته اگر چه اینگونه عسل ها نادر است. ولى بهتر است در تهیه عسل دقّت لازم به عمل آیـد.
عسل تک گل:
به عسلى مى گویند که زنبور عسل، شهد را از روى «یک نوع» گل خاصى جمع آورى کرده باشد، مثل عسل گون، اقاقیا، آویش، کُنار، مریم گلى، مرکبات و… که بیشتر کاربرد دارویى دارد و معمولا قیمت بالاترى دارد.
نکته:
عسل ۱۰۰% تک گل، نادر است و در اکثر عسل هاى تک گل مقدار کمى از شهد گل هاى متفرقه هر منطقه وجود دارد.
عسل چهل گیاه:
به عسلى مى گویند که زنبور عسل، شهد را از روى گل هاى گوناگونى جمع آورى کرده باشد، یا چند عسل تک گل را طبق یک فرمول خاصى (که از لحاظ رنگ، عطر، طعم و خاصیّت، مطابق اکثر ذائقه ها باشد)، مخلوط کرده باشند که اغلب کاربرد تغذیه اى دارد.
* عسل بهاره: به عسلى مى گویند که در فصل بهار به دست آمده باشد، مثل عسل مرکبات، اقاقیا، درختان میوه، مانند زردآلو، گلابى، بادام، آلو و…
عسل پاییزه:
عسل پاییزه به عسلى مى گویند که از اوایل تابستان تا اواسط پاییز تهیه شده باشد که اغلب از شهد گیاهان صحرایى است.
بیشتر بدانیم: