سویا نوعی حبوبات بومی آسیاست.
سویا هزاران سال بخشی از رژیم های غذایی سنتی آسیا بوده است. در حقیقت ، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد سویا در ۹۰۰۰ سالگی در چین رشد کرده است.
امروزه ، سویا به طور گسترده ای مصرف می شود ، نه تنها به عنوان منبع پروتئین گیاهی بلکه به عنوان یک ماده غذایی در بسیاری از غذاهای فرآوری شده.
با این حال ، سویا یک ماده غذایی بحث برانگیز است – برخی از مزایای سلامتی آن را ستایش می کنند ، در حالی که برخی دیگر ادعا می کنند که می تواند برای شما بد باشد.
در این مقاله شواهد موجود در مورد خوردن سویا و در مقابل آن بررسی شده است.
سویا چیست و انواع مختلفی از آن چیست؟
سویا نوعی حبوبات است که می تواند به صورت کامل خورده شود یا به اشکال مختلفی پردازش شود.
محصولات سویا
محصولات سویا کمترین فرآوری شده هستند و شامل سویا و ادمام هستند که سویا نابالغ (سبز) هستند. شیر سویا و توفو نیز از سویا کامل تهیه شده است.
در حالی که سویا بالغ به ندرت در رژیم های غربی به طور کامل خورده می شود ، ادمام یک غذای مورد علاقه پروتئین بالا در غذاهای آسیایی است.
شیر سویا با خیساندن و خرد کردن سویا کامل ، جوشاندن آنها در آب و سپس فیلتر کردن مواد جامد تهیه می شود. افرادی که نمی توانند لبنیات را تحمل کنند و یا مایل به جلوگیری از شیر هستند ، معمولاً از آن به عنوان یک جایگزین شیر استفاده می کنند.
توفو با انعقاد شیر سویا و فشار دادن کشک ها به بلوک ها ساخته می شود. این منبع مشترک پروتئین های گیاهی در رژیم های گیاهی است.
سویا تخمیر شده
محصولات سویا تخمیر شده با استفاده از روش های سنتی فرآوری می شوند و شامل سس سویا ، تمپه ، میزو ، و ناتو هستند.
سس سویا نوعی چاشنی مایع است که از:
- سویا تخمیر شده
- غلات بو داده
- آب نمک
- یک نوع قالب
- تمپه یک کیک سویا تخمیر شده است که در اندونزی سرچشمه گرفته است. اگرچه به اندازه توفو محبوب نیست ، بلکه به عنوان منبع پروتئین در رژیم های گیاهی نیز مصرف می شود.
Miso یک خمیر چاشنی سنتی ژاپنی است که از:
- سویا
- نمک
- یک نوع قارچ
- غذاهای فرآوری شده سویا
سویا برای تهیه چندین غذای فرآوری شده از جمله:
- جایگزین های گوشت گیاهی و گیاهی
- ماست
- پنیرها
- بسیاری از غذاهای بسته بندی شده حاوی آرد سویا ، پروتئین گیاهی بافت دار و روغن سویا هستند.
مکمل های سویا
پروتئین سویا یک مشتق بسیار فرآوری شده سویا است که با آسیاب کردن سویا به داخل پوسته ها و استخراج روغن ساخته می شود.
سپس پوسته ها با الکل یا آب قلیایی مخلوط می شوند ، گرم می شوند و کنسانتره سویا حاصل به صورت پاشیده شده به داخل پودر خشک می شود
ایزوله پروتئین سویا در بسیاری از پودرهای پروتئینی موجود است و همچنین به بسیاری از غذاهای فرآوری شده مانند میله های پروتئینی و لرزش اضافه می شود.
از دیگر مکمل های سویا می توان به ایزوفلاون های سویا اشاره کرد که به شکل کپسول موجود است و لسیتین سویا که می تواند در کپسول ها یا به صورت پودر مصرف شود.
مزایای بالقوه سلامتی
فیتوشیمیایی های بی نظیر موجود در سویا ممکن است مزایای سلامتی زیادی داشته باشد.
ممکن است به کاهش کلسترول کمک کند
مطالعات متعددی نشان می دهد که سویا ممکن است سطح کلسترول ، به ویژه LDL (کلسترول) بد را بهبود بخشد.
در یک بررسی گسترده از ۳۵ مطالعه ، محققان دریافتند که خوردن محصولات سویا ضمن افزایش کلسترول HDL (خوب) کلسترول و کلسترول تام را کاهش می دهد.
این پیشرفت ها در افرادی که سطح کلسترول بالایی دارند ، بیشتر بود .
با این حال ، محققان دریافتند که مکمل های سویا همان تأثیر کاهش کلسترول با خوردن غذاهای سویا را ندارند .
در یک بررسی قدیمی دیگر از ۳۸ مطالعه ، محققان خاطرنشان كردند كه مصرف متوسط سویا ۴۷ گرم در روز با كاهش ۹/۳ درصد كلسترول كل و كاهش ۱۳ درصد كلسترول LDL (بد) مرتبط است.
به نظر می رسد فیبر نقش مهمی در کاهش کلسترول سویا دارد.
در یک مطالعه ، ۱۲۱ بزرگسال مبتلا به کلسترول بالا ۲۵ هفته پروتئین سویا را با یا بدون فیبر سویا به مدت ۸ هفته مصرف کردند. سویا با فیبر باعث کاهش کلسترول LDL (بد) بیش از دو برابر پروتئین سویا به تنهایی شد.
ممکن است روی باروری تأثیر بگذارد
مطالعات نشان داده است که نتایج متضاد در رابطه بین مصرف سویا و باروری است.
به عنوان مثال ، در یک مطالعه مشخص شد که مصرف سویا با نتایج بهبود یافته برای خانمهایی که تحت درمان با باروری با فناوری تولید مثل کمک می شوند همراه است.
یک مطالعه دیگر نشان داد که سویا در برابر BPA ، ماده شیمیایی موجود در پلاستیک ، دارای اثر محافظتی است که ممکن است اثرات منفی بر باروری داشته باشد.
زنانی که قبل از لقاح آزمایشگاهی سویا خورده بودند (IVF) بیشتر از زنانی که نکردند باردار موفق بودند .
علاوه بر این ، به نظر نمی رسد که مصرف سویا توسط پدر آینده نگر بر میزان بارداری در زنان دریافت کننده IVF تأثیر بگذارد.
از طرف دیگر ، برخی از تحقیقات نشان داده اند که مصرف سویا ممکن است بر روی باروری تأثیر منفی بگذارد.
به عنوان مثال ، یک بررسی گزارش داد که مصرف مقادیر بسیار زیاد سویا می تواند سطح هورمون های تولید مثل را تغییر داده و بر عملکرد تخمدان تأثیر منفی بگذارد.
یک مطالعه دیگر در ۱۱،۶۸۸ زن دریافتند که مصرف بالاتر ایزوفلاون سویا با احتمال پایین تر از بارداری یا به دنیا آمدن یک کودک زنده همراه است .
از این گذشته ، یک مطالعه روی حیوانات نشان داد که تغذیه موشهای صحرایی سرشار از فیتواستروژنهای سویا باعث علائم بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) می شود که ممکن است بر سلامت تولید مثل تأثیر منفی بگذارد.
بنابراین ، تحقیقات بیشتری برای بررسی رابطه پیچیده بین مصرف سویا و باروری مورد نیاز است.