تغذیه و سلامت, مکمل ها, مکمل های ورزشی

پروتئین کازئین چیست و چه تفاوت با پروتئین وی دارد؟

کازئین

Casein

پروتئین کازئین، اصلی‌ترین پروتئین موجود در شیر می‌باشد. این پروتئین ۸۰% شیر گاو را تشکیل می‌دهد و ۲۰% باقی‌مانده آن پروتئین وی می‌باشد. پروتئین کازئین موجود در شیر از طریق اولترا فیلتراسیون استخراج شده و هیچ ماده شیمیایی در آن استفاده نشده است. نتیجه این فرایند افزایش میزان پپتید های بیو اکتیو شیر می‌باشد که از وظایف ایمنی پشتیبانی می‌کنند و منجر به رشد ماهیچه‌ها میگردند.

پروتئین کازئین دارای آمینو اسید می‌باشد و به عنوان پروتئین دیرهضم شناخته می‌شود. سه نوع پروتئین کازئین وجود دارد: کلسیم کازئینات، کازئین میسلار و پروتئین ایزوله شیر. کازئین میسلار نوع خالص کازئین می‌باشد و حاوی وی نمی‌‌باشد. پروتئین ایزوله شیر حاوی وی و کازئین می‌باشد. در شیر گاو، پروتئین ایزوله شیر در حدود ۸۰ درصد کازئین و ۲۰ درصد وی می‌باشد و این امر آن را یک انتخاب مقرون به صرفه می‌سازد.

کازئین

🔰در حالی که پروتئین وی بخاطر توانایی‌ اش در تحریک سنتز پروتئین معروف است ( به دلیل هضم سریع و محتوای لوسین آن ) کازئین به خاطر توانایی‌ اش در کند کردن تجزیه‌ عضلانی شناخته شده است. این مساله عمدتا به علت زمان هضم بسیار کند و محتوای گلوتامین آن است.

🔰پروتئین کازئین به آرامی هضم می‌ شود ، زیرا در معده به شکل ژل شده و سطح کمتری برای آنزیم‌ های گوارشی به منظور تجزیه پروتئین باقی می‌ گذارد. این مسئله به کازئین امکان می‌ دهد که اسیدهای آمینه ‌اش را با سرعت آهسته و ثابتی به عضلات تحویل دهد و در نتیجه با فراهم کردن یک منبع با دوام از اسیدهای آمینه‌ ای که بدن می‌ تواند به جای پروتئین عضله از آنها استفاده کند ، مانع می‌ شود که بدن از پروتئین عضله به عنوان سوخت استفاده کند.

👌اسیدهای آمینه ‌ای که به عنوان سوخت استفاده نمی‌ شوند ، می‌ توانند به سمت عضله بروند ( جایی که برای تحریک سنتز عضله مورد استفاده قرار می‌ گیرند).

 

مزایای این پروتئین 

• هضم آرام، برای شب و زمان‌هایی که بدن برای مدت طولانی بدون پروتئین باقی می‌ماند مناسب است.
• آنتی کاتابولیک می‌باشد و این بدین معناست که از تجزیه پروتئین عضلات جلوگیری می‌کند.

از آنجایی پروتئین کازئین به آرامی وارد جریان خون می‌شود، تاثیر زیادی بر روی سنتز پروتئین ندارد. این پروتئین تاثیر بسیار شدیدی در سرکوب تجزیه پروتئین دارد.

رشد ماهیچه به تعادل سنتز پروتئین و تجزیه پروتئین یا به عبارت دیگر به شرایط تعادل مثبت نیتروژن و تعادل منفی نیتروژن بستگی دارد.

بنابراین، شما می‌خواهید سنتر پروتئین را افزایش و تجزیه پروتئین را کاهش دهید. شما می‌توانید این کار را با استفاده از مکمل وی (پروتئینی با قدرت جذب سریع می‌باشد که منجر به سنتز پروتئین می‌گردد) و پروتئین کازئین (پروتئین دیر هضم که تجزیه پروتئین را سرکوب می‌کند) انجام دهید.

به منظور استفاده بهینه از پروتئین وی و کازئین، شما باید آنها را در زمان مناسب استفاده کنید، زیرا زمان مصرف پروتئین ‌ها یکی از موارد مهم می باشد.

 

آیا تفاوت های پروتئین وی و کازئین را می دانید؟

پروتئین وی

– سریع هضم می‌شود
– تا ۱ ساعت به طور کامل هضم می‌شود
– به دلیل تاثیر مستقیمش بر سطح آمینو اسید خون، عضله ساز (آنابولیک) تر است
– مناسب برای مصرف قبل، در حین، و بعد از تمرین

پروتئین کازئین

– به آرامی هضم می‌شود
– هضمش بین ۵ تا ۷ ساعت طول می‌کشد
– بدلیل تولید تدریجی آمینوها در طول زمان، بیشتر تاثیر ضد کاتابولیکی دارد
– مناسب برای مصرف پیش از یک وقفه طولانی تا وعده غذایی بعدی، مثلا قبل از خواب

کازئین بیشتر به عنوان یک آنتی‌کاتابولیسم شناخته می‌شود یعنی مانع از تجزیه‌ی عضلات می‌شود زیرا جریان ثابتی از آمینواسید را در طول زمان در اختیار بدن می‌گذارد.پروتئین وی آنابولیک‌‌تر در نظر گرفته ‌می‌شود زیرا به سرعت سطح آمینواسید‌های خون را بالا می‌برد که برای سنتز پروتئین حیاتی است.

 

علت برتری مصرف شیر بعد از ورزش نسبت به مکمل های ورزشی

دو پروتئین اصلی موجود در شیر، کازئین و پروتئین وی می باشند. (کازئین)، به پروتئین آهسته معروف است، دیر هضم شده و منجر به ظهور آرام و طولانی مدت اسیدهای آمینه در جریان خون می شود)(پروتئین وی به( پروتئین سریع) معروف است) ( و به همین دلیل غلظت های بالاتری از اسیدآمینه) به ویژه اسید آمینه لوسین(درکوتاه مدت در خون فراهم می کند)(مصرف هر دوی این پروتئین ها منجر به سنتز پروتئین عضلانی خالص می شود)(با توجه به خواص مختلف متابولیکی پروتئین وی، کربوهیدرات و کازئین، بدون شک با ترکیب این مکمل ها نتایج مطلوب تری بدست خواهد آمد.

شیر به تنهایی حاوی هر سه این مکمل ها می باشد؛ اما علاوه بر آن، ٨ نوع اسید آمینه ضروری را نیز در بر دارد و می تواند یکی از بهترین مواد مصرفی پس از یک جلسه تمرینی سنگین باشد.

دو سوم چربی موجود در شیر از نوع چربی های اشباع شده هستند، چربی هایی که قدرت افزایش هورمون های عضله ساز را دارند. به علت وجود کلسیم و فسفر در شیر، این ماده غذایی به خوبی اثرات ناشی از خستگی بدنی را کاهش داده و شادابی و انرژی بیشتری را به ارمغان می آورد.

مقدار پروتئین موجود در شیر ۲۷ درصد است.که ۸۰ درصد اون رو کازئین تشکیل داده

۵ الی ۷ ساعت طول می‌کشد تا کازئین هضم شود.


بیشتر بخوانید:

مصرف قند های ساده خوب یا بد؟

بدن فرد ورزشکار چقدر پروتئین نیاز دارد؟

نوشیدنی های انرژِی زا خوب یا بد؟

پروتئین آب پنیر: فواید سلامتی ، عوارض جانبی و خطرات


 

 

 

 

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *