تغذیه و سلامت

با خواص سویق و انواع آن بیشتر آشنا شوید

خواص سویق

سویق، یا همان آرد حبوبات انواع مختلفی دارد از سَویق جو گرفته تا گندم و عدس که هر کدام برای خود خواص خودشان را دارد و به راحتی می‌توان آن‌ها در منزل تهیه کرد. اما ما قصد داریم اطلاعاتی پیرامون خواص سویق ، خواص و نحوه تهیه آن در اختیار شما قرار دهیم، پس با ما همراه باشید.

یکی از خوراکی هایی که در طب اسلامی و سنتی، هم به عنوان خوراکی و هم به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرد سویق است. این خوراکی مقوی که روش درست کردن بسیار ساده ای دارد خواص زیادی دارد. خواصی همچون مقوی بودن، افزایش استحکام بدن، افزایش رشد مخصوصاً در کودکان، چاق کننده، افزایش تمایلات جنسی و …

بعضی از سویق‌ها را براساس ویژگی مصرف‌کننده و یا خاصیت آن نام‌گذاری کرده‌اند. به عنوان مثال انواع سویق کودک، سویق چاقی و سویق لاغری و … وجود دارد. در خرید اینگونه سویق‌ها نیز باید دقت کرد که به آن نیاز است یا نه. مثلاً اگر چاقی یا لاغری به کم‌کاری یا پرکاری غده تیروئید مربوط می‌شود، یا برای بیماری خاصی دارو مصرف می‌شود، یا فرد بیماری‌ گوارشی دارد، با مشورت پزشک سویق را مصرف کند.

انواع سویق چیست و سویق کامل کدام است؟

از دانه‌های مختلف غلات، حبوبات و هسته میوه‌ها یا برخی از خود میوه‌ها و تره‌بارها، سویق‌های متنوعی تهیه می‌شود. مانند سویق گندم، سویق جو، سویق برنج، سویق نخود، سویق عدس، سویق سنجد، و سویق‌های تهیه شده از سیب، کنار، کدوتنبل، دانه انار و خشخاش. گاهی سویق‌ها را با هم ترکیب می‌کنند: مثل سویق گندم و جو. سویق گندم، سویق جو، سویق گندم و جو (مخلوط به نسبت مساوی) و سویق کامل (ترکیبی از سویق‌های جو، گندم، عدس و سنجد) که جزء مهم‌ترین سویق‌ها هستند.

بیشتر سویق‌ها دارو هستند نه غذا!

سویق‌ها به طور عمده برای تقویت بدن استفاده می‌شوند. به عنوان مثال برای کودکان در سن رشد، می‌شود از سویق استفاده کرد. همچنین برای وزن‌گیری جنین در سه‌ماهه پایانی بارداری،‌ مصرف سویق می‌تواند بسیار مؤثر باشد. البته میزان استفاده از سویق در آن دوران، باید کنترل‌شده باشد و مصرف زیاد سویق نیز می‌تواند باعث اضافه وزن بیش از حد جنین یا مادر او گردد.

سویق گندم

مهمترین نوع سویق که در طب اسلامی و روایاتی که از امامان آمده است، به خوردن آن توصیه شده، سویق گندم است. سویق گندم باعث تقویت عمومی بدن، تقویت کودکان درحال رشد و افزایش نیروی جنسی می‌شود. همچنین خوردن آن برای مادران باردار و شیرده مفید است و از ناهنجاری‌های مادرزادی جنین پیشگیری می‌کند. مصرف سویق گندم برای رفع ضعف و لاغری مفید است و باعث چاقی می‌شود.

سویق جو

سویق جو نیز همانند سویقی که از دانه گندم به دست می‌آید، برای تقویت عمومی بدن موثر است. مصرف سویق جو باعث تقویت استخوان‌های پا و دست می‌شود و به سلامت چشم‌ها کمک می‌کند. خوردن سویق جو برخلاف سویق گندم، برای کاهش وزن مفید است و در طب سنتی از آن برای کمک به درمان برسام (التهاب پرده میان کبد و قلب) و کاهش قند خون استفاده می‌شود.

سویق برنج

درمان اسهال، تقویت بنیه، سلامت دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ و درمان لاغری از خواص سویق برنج است.

سویق عدس

سویق عدس مقوی، قطع کننده ی عطش و تقویت کننده ی معده است. صفرا را خاموش و درون را خنک و هیجان خون را ساکن می کند. داروی خونریزی (عدم قطع حیض) زنان و شفای هفتاد نوع بیماری است.

سویق نخود

مصرف سویق نخود نیز باعث تقویت عمومی بدن و تقویت نیروی جنسی می‌شود و به رفع ضعف کمد و تسکین درد‌های استخوان کمک می‌کند.

سویق سنجد

سویق سنجد بسیار مقوی است و بهترین غذا برای رژیم غذایی دوران شیردهی است و باعث مهار طبع، تقویت نیروی بدن و سیستم ایمنی می‌شود.

سویق سیب

این نوع سویق برطرف کننده خون دماغ، درمان نیش مار و عقرب و دفع کننده انواع سموم از بدن مانند مواد مخدر است و به کاهش تب کمک می‌کند. از سویق سیب در طب اسلامی برای برطرف کردن مسمومیت دارویی استفاده می‌شود.

نکاتی که باید درباره مصرف انواع سویق رعایت شود:

  1. از مصرف سویق با آب جدا پرهیز کنید.
  2. مردان باید از مصرف آب و شکر همراه سویق اجتناب کنند، زیرا سبب ضعف و ناتوانی جنسی آنها شده و بهتر است آن را به همراه خرما، عسل و شیر میل کنند.
  3. همانند سایر مواد غذایی، از زیاده‌روی در خوردن سویق پرهیز کنید زیرا باعث چاقی و اضافه وزن می‌شود.
  4. مقدار مصرف سویق در هر وعده دو کف یا همان دو یا سه قاشق غذاخوری است.
  5. برای تهیه یک سویق خوشمزه و مقوی می‌توان مقداری عسل، شیره خرما، شیر یا روغن زیتون به آن اضافه کرد، اما توصیه می‌شود از افزودن آب یا شکر به سویق خودداری شود تا اثرات درمانی این معجون به خوبی حفظ شود.
  6. استفاده از سویق بهتر است همراه روغن زیتون باشد نه اینکه با هم تفت داده شود.

فواید مصرف سبوس گندم چیست؟

از فواید جو دوسر چه می دانید؟

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *