با گرم شدن هوا و افزایش دما بیشتر افراد رو به مواد خنک و خوشمزه می آورند تا بتوانند با این هوای گرم مقابله کنند. یکی از اولین انتخاب ها می توانند بستنی باشد.ارزش غذایی بستنی به ارزش غذایی مواد اولیه ای که در ساخت بستنی مصرف میشوند، بستگی دارد.
بستنی این خوراکی خوشمزه و دوست داشتنی که قرن هاست به عنوان یک دسر خوشمزه مورد مصرف ما قرار دارد تقریبا جزیی جداناپذیر از فرهنگ غذایی ملت ها شده است. اما از کجا و چطور این دسر خوشمزه و سرد توانست دل همه را بدزدد و وارد سبد غذایی ما شود؟ با هم نگاهی بکنیم به تاریخچه بستنی و خواص آن.
تاریخچه بستنی به سال ها قبل برمی گردد اولین نسخه بستنی قرن ها پیش در دسترس مردم بوده است. در سال ۱۸۴۶بستنی یک ماده سرد و شیرین که مانند خامه یخ زده بود که به صورت دستی و محدود تولید می شد و به سرعت توانست محبوبیت خاصی بین مردم پیدا کند. در سال ۱۸۵۱ اولین کارخانه بستنی سازی در مریلند تاسیس شد. قبل از آن در مهمانی های امپراتوری، شیر یخ زده یا خامه سرد به جای بستنی مورد استفاده قرار می گرفت. در گذشته در ایران عصاره انگور را روی یک کاسه برف می ریختند و به عنوان دسر می خوردند.
فواید بستنی های غیرصنعتی
- حاوی کلسیم است.
- از قلب محافظت میکند.
- برای عضلات مفید است.
- برای چشم مفید است.
- جذب کلسیم را بهبوبد میبخشد.
- از لخته شدن خون جلوگیری میکند.
- برای سوخت و ساز بدن مناسب است.
- دستگاه عصبی را تقویت میکند.
- استرس را کاهش میدهد.
- خطر سرطان را کاهش میدهد.
- منبعی برای انرژی است.
- باعث لبخند زدن شما میشود.
بخشی از فواید بستنی که در بالا ذکر هنوز به طور علمی و دقیق اثبات نشده و طبق شواهد و آزمایشات موجود بیان شده و همچنین تمامی خواص و فواید درمانی برای بستنی های خانگی(طبیعی) و غیر صنعتی صدق می کند.
خصوصیات یک بستنی خوب
با وجود توجه کافی در تمام جنبههای تولید، گاهی معایبی در محصول تولیدی مشاهده میشود، به عنوان مثال اختلاف در میزان شیرینی، موجب بروز تفاوت اساسی در طعم و مزه میگردد.
بستنی باید دارای ظاهر مطلوب (نسبتاً سنگین و تا اندازهای قابل جویدن) بوده و تمام اجزای تشکیلدهندهی آن با نسبتهای معین (نه بیش از حد) به خوبی با هم مخلوط شود؛ به عنوان مثال در صورتی که بستنی خیلی شیرین یا خیلی بیطعم باشد، معایب مشخصی حاصل میگردد.
درجهی حرارت بستنی ها در هنگام خوردن، از نظر تشخیص طعم آن اهمیت زیادی دارد. درجهی حرارت برای این منظور، بستگی به میزان مادهی خشک و افزایش حجم بستنی دارد؛ ولی در صورت پایین بودن دما، ذائقه به وسیلهی سرما بیحس شده و قضاوت در مورد خصوصیات کیفی آن میسر نخواهد شد.
عوارض و مضرات مصرف بی رویه بستنی به خصوص بستنی های صنعتی
بسیاری از معایبی که به طعم بستنی مربوط هستند، در اثر مصرف مواد اولیهی نامرغوبی است که به مدت طولانی و با روشهای نامناسب در انبار نگهداری شده اند و همچنین استفاده از مواد نگه دارنده و غیر بهداشتی و…
- بستنی سبب سرفه و سرماخوردگی میشود.
- بستنی باعث خرابی دندان میشود.
- بستنی در بعضی افراد باعث چاقی میشود.
نكات مهم در مصرف بستنی:
- بستنی های پاستوريزه كارخانهاي، مطمئنتر و سالمتر هستند. بستني از قند، خامه و شير پرچرب تهيه ميشود و حاوي انرژي زيادی است. همچنين در انواعي از بستنيها كه شيريني نيز به آن اضافه ميشود، اين انرژي به چند برابر ميرسد و مصرف زياد آن موجب بروز چاقي خواهد شد.
- بستنی بايد بعد از غذاي اصلي مصرف شود تا موجب احساس سيري در فرد نشود و به برنامه غذايي او لطمه وارد نكند.
- اگر بستنی به مدت طولانی نگهداری شود، ممکن است مقداری از طعم خود را از دست داده و طعمهای نامطلوب از سردخانه جذب آن شود. به ویژه اگر درجهی حرارت سردخانه در نوسان باشد، سفتتر می گردد. این معایب را میتوان با استفاده از سیستم صحیح انبارداری و جلوگیری از نگهداری طولانی مدت بستنی، کاهش داد.
همچنین می توانید بخوانید:
طرز تهیه انواع بستنی خانگی خوشمزه
همه چیز درمورد لواشک های خانگی و صنعتی
پیشنهادی کم حجم و پرکالری برای لاغرها
با انتخاب، نگهداری و جابجایی صحیح اجزای تشکیل دهندهی بستنی و عملآوری مناسب آمیخته، میتوان از بروز معایب مزبور جلوگیری کرد.
بعضی از انواع شیرها ممکن است طعم علوفهای خاصی داشته باشد که باید از مصرف چنین شیرهایی در تهیه بستنی خودداری گردد.
در صورتی که کره و سایر چربیها در محدودهی زمانی لازم مصرف نشده و در شرایط انباری صحیحی نگهداری نشوند، ممکن است تند یا اکسیده گردند.
هر گونه چربی مشکوک به دارا بودن طعم نامطبوع، نباید در بستنیسازی مورد استفاده قرار گیرد، زیرا طعم ناخوشایند چربی به آسانی در محصول نهایی قابل تشخیص خواهد بود.