چیپس از جمله خوراکی هایی است کودکان و بزرگسالان علاقه زیادی به آن دارند و جزو محبوب ترین و پرطرفدارترین خوراکی ها است.اما باید بدانید که این خوراکی پر طرفدار یکی از مضرترین مواد غذایی است که احتمال بروز سرطان را افزایش میدهد.
تحقیقات جدید نشان داده است که دست کم ازهرپنج برگه سیب زمینی تهیه شده به عنوان چیپس، در یک برگه آن، میزان زیادی از ترکیب شیمیایی آکریل آمید وجود دارد که درزمان پخت و آماده شدن تولید می شود.
مصرف چیپس باعث بروز اختلالات رفتاری، اضطراب، تندخويی و آلرژی، بيماریهای عفونی، سرطان، تحريك و قرمزی پوست و چشمها در كودكان میشود.
مصرف یک بسته چیپس در روز میتواند معادل نوشیدن ۵ لیتر روغن در سال باشد. فتاحی کارشناس تغذیه گفت: حقیقت امر این است که خوردن چیپس نه تنها موجب چاقی و بیماری قلبی میشود، بلکه مشکلات رشدی را برای جنین، بیش فعالی را در کودکان و سرطان را در بزرگسالان به همراه دارد.
چرا مردم با وجود آنکه می دانند برخی خوراکی ها هیچ ارزش غذایی ای ندارند، از آنها استقبال می کنند؟
علت آن تبلیغات در سطح وسیع و پایین بودن قیمت برخی از این مواد خوراکی است. در هیچ جای دنیا به اندازه ایران در رسانه های تصویری، شنیداری و نوشتاری تبلیغات خوراکی های کم ارزش دیده نمی شود. تبلیغات دراین زمینه به اندازه ای وسیع و گسترده است که براساس آمار و تحقیقات انجام شده، ۶۰ تا ۷۰ درصد کودکان گروه سنی ۱ تا ۲ سال کشور ما، چیپس و پفک می خورند درحالی که مصرف این نوع خوراکی ها برای کودکان زیر ۲ سال به هیچ وجه توصیه نمی شود.
این روش تغذیه نادرست به مرور زمان کودک را دچار اختلال رشد می کند، سیری کاذب می دهد و ذائقه او را تغییر می دهد که باعث می شود به مرور زمان فقط به مصرف غذاهای چرب و شور تمایل نشان دهد. این روش تغذیه نادرست در سنین بالاتر مشکلات قلبی و فشارخون را به دنبال خواهد داشت.
چیپس میتولاند اعتیاد آور باشد
این خوراکی به گونهای طراحی شدهاست که در صورت مصرف اولین چیپس به سختی میتوانید در برابر باقی آنها مقاومت کنید. دلیل این موضوع را میتوانیم به بخشی در مغز به نام سیستم پاداش که علت وجود اعتیاد است ربط دهید. محققان آزمایشی را برروی تعدادی موش آزمایشگاهی انجام داده و به آنها کالری معادل چیپس دادند سپس با انجام امآرآی مشاهده کردند که چیپس به شدت مرکز پاداش مغز را فعال کردهاست.
فشار خون بالا
چیپسها اغلب طعمدار و نمکی هستند که وجود نمک باعث افزایش سدیم در آنها میشود. مصرف غذاهایی با سدیم بالا میتواند منجر به افزایش فشار خون و مشکلات قلبی شود. افزایش فشار خون ریسک سکنه قلبی و بیماریهای کلیوی را افزایش میدهد. هر ۳۰۰ گرم چیپس دارای ۱۲۰ تا ۱۸۰ میلیگرم سدیم دارد. میزان سدیم مصرفی روزانه باید در حدود ۲۳۰۰ میلیگرم محدود شود اما افرادی به دیابت، فشار خون بالا و مشکلات کلیوی مبتلا هستند نباید بیش از ۱۵۰۰ میلیگرم در روز مصرف کنند.
در پایان
آژانس استاندارد غذایی (FSA) اوایل سال جاری با انتشار هشدارهایی درباره مصرف تکه های چیپس و سیب زمینی سرخ وپخته شده به علت وجود آکریل آمید جنجالی بزرگ ایجاد کرد.
روزنامه دیلی میلی برخی از تولیدات از جمله برخی انواع غلات صبحانه، نان و بیسکوئیت وحتی غذاهای کودک را به علت هشدار اخیر، برای سلامتی انسان مضر دانست.
این تحقیق نشان داد که ۱۶ نوع از مجموع ۹۲ نوع چیپس موجود ، دارای میزان زیادی از ترکیب آکریلامید است که سازمان جهانی بهداشت آنرا از جمله ترکیبات سرطان زا معرفی کرده است.
تحقیقات نشان می دهد که مصرف چیپس میان کودکان به سطح خطرناکی رسیده است و اکنون زمان عملکرد هوشیارانه در این رابطه است.
بیشتر بخوانید:
چند راه کار ساده برای کاهش اشتها کاذب