تغذیه و سلامت

خواص اعجاب‌انگیز عناب تازه

عناب

عناب چیست؟

عناب جزو میوه‌هاست و اتفاقا از آن میوه‌های پرخاصیت و سرشار از مواد مغذی است. میلیون‌ها آدمی که ارزش واقعی عناب را می‌دانند از آن به‌عنوان یک خوراکی مقوی و کپسول سلامتی یاد می‌کنند.

عناب میوه‌ی درختچه یا درخت کوچکی است با گلبرگ‌هایی به رنگ سبز مایل به زرد و جزو میوه‌های هسته‌دار (شفت) است. میوه‌های این درختچه به‌اندازه‌ی یک خرما هستند و رنگ‌شان ترکیبی از قرمزو قهوه‌ای است که از روشن تا سیر تغییر می‌کند. این گیاه، بومیِ جنوب آسیا ازجمله بخش‌های جنوبی و مرکزی چین است. البته امروزه این میوه در سراسر جهان، به‌ویژه اروپا، شناخته‌شده است و در بیشتر فروشگاه‌هایی که میوه‌‌های وارداتی عرضه می‌کنند به فروش می‌رسد.

  • این میوه که به عنوان خرما قرمز یا چینی نیز شناخته می شود ، بومی جنوب آسیا است اما در سراسر جهان محبوب شده است.
  • این میوه های کوچک گرد و دارای یک گودال حاوی بذر در بوته ها یا درختان گلدار بزرگ (Ziziphus jujuba) رشد می کنند. هنگام رسیدن ، آنها قرمز تیره یا بنفش هستند و ممکن است کمی چروکیده به نظر برسند.
  • به دلیل طعم شیرین و بافت جویدنی آنها اغلب خشک شده و در نبات و دسرهایی در مناطقی از آسیا که معمولاً رشد می کنند استفاده می شود.
  • در طب جایگزین ، آنها به طور گسترده ای برای بهبود خواب و کاهش اضطراب استفاده می شوند.

این میوه کالری کمی دارد اما سرشار از فیبر ، ویتامین ها و مواد معدنی است. یک وعده ۱۰۰ گرم عناب خام ، یا حدود ۳ میوه ، فراهم می کند:

کالری: ۷۹
پروتئین: ۱ گرم
چربی: ۰ گرم
کربوهیدرات: ۲۰ گرم
فیبر: ۱۰ گرم

عناب ها به دلیل محتوای فیبر زیاد و کالری کم ، یک میان وعده عالی و سالم را ایجاد می کنند.آنها حاوی مقادیر کمی از چندین ویتامین و مواد معدنی هستند اما به ویژه سرشار از ویتامین C ، یک ویتامین مهم با خاصیت آنتی اکسیدانی و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن هستند.

آنها همچنین حاوی مقدار مناسبی پتاسیم هستند که در کنترل عضلات و تعادل الکترولیت ها نقش حیاتی دارد.علاوه بر این ، میوه های عناب حاوی کربوهیدرات به شکل قندهای طبیعی هستند که انرژی بدن شما را تأمین می کنند.

با این حال عناب خشک که معمولاً در بسیاری از نقاط دنیا بیشتر مورد مصرف و پخت و پز قرار می گیرد ، قند و کالری آن بسیار بالاتر از میوه تازه است.در طی خشک شدن ، قندهای موجود در میوه غلیظ شده و ممکن است در حین فرآوری قند اضافی به آن اضافه شود.

فواید عناب

این میوه مدت زیادی است که در داروهای جایگزین برای درمان بیماری هایی مانند بی خوابی و اضطراب استفاده می شود.

مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهد که این میوه ممکن است فواید چشمگیری برای سلامتی برای سیستم عصبی ، ایمنی و هضم بدن شما ایجاد کند.

۱_سرشار از آنتی اکسیدان است

میوه های عناب غنی از چندین ترکیب آنتی اکسیدان است ، در درجه اول فلاونوئیدها ، پلی ساکاریدها و اسیدهای تری ترپنیک. آنها همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین C هستند که به عنوان یک آنتی اکسیدان نیز عمل می کند.

آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که می توانند از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد اضافی جلوگیری و معکوس کنند.تصور می شود که آسیب رادیکال های آزاد یکی از عوامل اصلی ایجاد چندین بیماری مزمن از جمله دیابت نوع ۲ ، بیماری های قلبی و برخی سرطان ها است.

به دلیل توانایی آنها در مبارزه با رادیکال های آزاد ، آنتی اکسیدان ها ممکن است چندین مزیت سلامتی داشته باشند.یک مطالعه بر روی حیوانات نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی فلاونوئیدهای عناب به کاهش استرس و التهاب ناشی از آسیب رادیکال های آزاد در کبد کمک می کند.

در حقیقت ، بیشترین مزایای میوه عناب به دلیل محتوای آنتی اکسیدانی آنها است.

۲_خواب و عملکرد مغز را بهبود می بخشد

عناب به طور گسترده ای در پزشکی جایگزین برای بهبود کیفیت خواب و عملکرد مغز استفاده می شود. تحقیقات جدید نشان می دهد آنتی اکسیدان های منحصر به فرد آنها ممکن است مسئول این اثرات باشند.یافته شده است که عصاره میوه و دانه عناب باعث افزایش زمان خواب و کیفیت در موش های صحرایی می شود.

همچنین ، این میوه اغلب توسط پزشکان داروی جایگزین برای کاهش اضطراب تجویز می شود.علاوه بر این ، مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهد که ممکن است حافظه را بهبود بخشد و به محافظت از سلول های مغز در برابر آسیب های ناشی از ترکیبات تخریب کننده اعصاب کمک کند.

تحقیقات روی موش ها حتی نشان می دهد که عصاره های دانه عناب ممکن است به درمان زوال عقل ناشی از آلزایمر کمک کند. همانطور که گفته شد ، بذرها معمولاً خورده نمی شوند.برای درک کامل چگونگی تأثیر عصاره عناب بر مغز و سیستم عصبی شما ، تحقیقات بیشتری در مورد انسان لازم است.

۳_تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با سلولهای سرطانی

عناب ممکن است ایمنی بدن را افزایش داده و با رشد سلول های سرطانی مقابله کند.یک مطالعه در لوله آزمایش نشان داد که پلی ساکاریدهای عناب ، که قندهای طبیعی با خاصیت آنتی اکسیدانی هستند ، ممکن است رادیکال های آزاد را از بین ببرد ، سلول های مضر را خنثی کرده و التهاب را کاهش دهد.

کاهش سطح التهاب و رادیکال های آزاد می تواند به جلوگیری از بیماری های مزمن ، مانند دیابت نوع ۲ کمک کند.مطالعه دیگری نشان داد که لیگنین عناب ، نوعی فیبر با خاصیت آنتی اکسیدانی ، باعث تولید سلولهای ایمنی می شود و سرعت خنثی سازی ترکیبات مضر توسط این سلول ها را افزایش می دهد.

در یک مطالعه موش ، عصاره عناب سلولهای ایمنی بدن به نام سلولهای کشنده طبیعی را تقویت می کند که می توانند سلولهای مضر مهاجم را از بین ببرند.میوه عناب همچنین سرشار از ویتامین C است که تصور می شود دارای خواص ضد سرطانی قدرتمند است.

۴_هضم را بهبود می بخشد

محتوای فیبر بالای عناب ممکن است به بهبود هضم غذا کمک کند. حدود ۵۰٪ از کربوهیدرات موجود در میوه از فیبر حاصل می شود ، که به اثرات هضم مفید آن مشهور است.

این ماده مغذی به نرم شدن و افزودن فله به مدفوع کمک می کند. در نتیجه ، سرعت حرکت غذا از طریق دستگاه گوارش شما را افزایش می دهد و یبوست را کاهش می دهد.علاوه بر این ، عصاره عناب ممکن است به تقویت پوشش معده و روده کمک کند ، خطر آسیب به زخم ، آسیب و باکتری های مضر را که ممکن است در روده شما قرار داشته باشد کاهش می دهد.

در یک مطالعه ، عصاره های پلی ساکارید عناب ، روده موشهای صحرایی مبتلا به کولیت را تقویت می کند ، که علائم گوارشی آنها را بهبود می بخشد.

فیبر موجود در عناب ممکن است به عنوان غذایی برای باکتریهای مفید روده شما نقش داشته باشد و به آنها اجازه رشد و پیشی گرفتن از باکتریهای مضر را می دهد.

۵_کمک به سلامت قلب

عناب از میوه‌های مفید برای سلامت قلب است. مواد مغذی موجود در عناب به سلامت قلب و عملکرد مناسب آن کمک می‌کنند. عناب با دارابودن مقدار زیادی پتاسیم و مقدار اندک سدیم، در آرامش رگ‌های خونی و کاهش فشار خون مؤثر است. همچنین عناب از تجمع چربی در سرخرگ‌ها جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، فیبر موجود در عناب چربی بدن و همچنین احتمال بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی را نیز کاهش می‌دهد.

۶_کاهش استرس و اضطراب

یکی دیگر از خواص عناب کاهش استرس و اضطراب است. در واقع ثابت شده است که عناب مانند برخی داروهای کاهنده‌ی اضطراب و تسکین‌دهنده عمل می‌کند. با استفاده از عصاره عناب یا مصرف میوه‌ی آن هورمون‌های شما تنظیم می‌شود و این به ذهن و بدن شما آرامش می‌بخشد. در افرادی که مرتب دچار استرس مزمن و اضطراب می‌شوند مصرف عناب خشک یا خوردن یک مکملِ‌ حاوی عناب موجب آرامش فکری می‌‌شود و بدن را در مقابل اثرات جانبی افزایش هورمون‌های استرس محافظت می‌کند.

میزان مصرف عناب

معمولا مصرف عناب به‌صورت طبیعی مشکل خاصی برای افراد ایجاد نمی‌کند. اگر قصد مصرف مکمل‌های عناب را برای درمان مشکلات‌تان دارید، پیش از مصرف با پزشک مشورت بکنید. مقدار مصرفی عناب به سن، وزن و سلامت فرد بستگی دارد. معمولا باید مصرف مکمل‌ها را با مقادیر کم شروع کنید و در صورت نیاز، مقدار مصرفی‌تان را افزایش بدهید.


خواص انجیر ،روغن و برگ آن برای هرچی فکرشو بکنید

فواید خرما برای سلامتی

میوه ها و سبزیجاتی که حافظه شما را تقویت می کند

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *