تغذیه و سلامت

علت و درمان مسمومیت های غذایی

مسمومیت های غذایی

همه چیز در مورد مسمومیت غذایی

گاستروآنتریت بیماری است که شامل التهاب غشای روده – به ویژه معده و روده است. به طور کلی بدون دارو برطرف می شود ، اما ، در برخی موارد ، می تواند منجر به عوارض شود.

مسمومیت های غذایی

مسمومیت های غذایی

مسمومیت غذایی دلیل اصلی ورم معده و روده است ، در نتیجه مجموعه ای از علائم ناخوشایند شناخته شده است.

گاستروانتریت معمولاً توسط ویروس ها ، باکتری ها یا انگلی ایجاد می شود. وقتی منبع چنین عفونی غذای آلوده باشد ، مسمومیت غذایی نامیده می شود. گاستروانتریت همچنین ممکن است به عنوان “آنفلوانزای معده” یا “آنفولانزای معده” شناخته شود.


حقایقی در مورد ورم روده و مسمومیت غذایی

در اینجا برخی از نکات کلیدی در مورد مسمومیت غذایی و ورم معده و روده آورده شده است. جزئیات بیشتر و اطلاعات پشتیبانی کننده در متن این مقاله است.

بیشتر موارد ورم معده و روده در اثر عفونت با باکتری ها ، ویروس ها یا انگلی ایجاد می شود
اسهال ، حالت تهوع ، استفراغ و درد شکم از علائم معمول ورم معده و روده است
گاستروآنتریت معمولاً خود محدود کننده است و آزمایشات معمولاً برای تشخیص لازم نیست
جدی ترین عارضه مسمومیت غذایی و التهاب معده روده ، کمبود آب بدن است ، به ویژه برای افراد آسیب پذیر مانند بسیار جوان و بسیار پیر


درمان 

گاستروآنتریت و مسمومیت غذایی معمولاً خود را بدون هیچ گونه مداخله پزشکی برطرف می کنند. درمان بر کاهش علائم و جلوگیری از عوارض ، به ویژه کمبود آب بدن متمرکز است.

استراتژی اصلی درمان و پیشگیری از مسمومیت غذایی استراحت و جایگزینی مایعات و الکترولیت های از دست رفته توسط:

نوشیدن مایعات فراوان (ترجیحاً با نمک های آبرسانی خوراکی برای جایگزینی الکترولیت های از دست رفته – به زیر مراجعه کنید)
اطمینان از مصرف مایعات حتی در صورت ادامه استفراغ ، با نوشیدن مقادیر کمی آب یا اجازه ذوب شدن مکعب های یخ در دهان.

کم کم شروع به خوردن دوباره می کنید. هیچ محدودیت خاصی توصیه نمی شود ، اما ممکن است غذاهای بی سر و صدا با شروع ساده تر (غلات ، برنج ، نان تست و موز نمونه های خوبی هستند).

موارد زیر ممکن است علائم را در طی دوره های گاستروانتریت بدتر کند: غذاهای چرب ، شیرین ، ادویه دار ، لبنیات ، کافئین و الکل.

برای جلوگیری از اثرات خطرناک و بالقوه کشنده کم آبی بدن در اثر اسهال ، نمک های آبرسانی دهانی (ORS) برای افراد آسیب پذیر (به عنوان مثال نوزادان و کودکان ، بزرگسالان بالای ۶۵ سال و افرادی که دارای ایمنی ضعیف هستند) توصیه می شود.

طبق گفته مدیر کل سابق سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، دکتر گرو هارلم بروندلند ، استفاده از ORS در کشورهای در حال توسعه “یکی از مهمترین داستانهای موفقیت بهداشت عمومی در زمان ما” بوده است – این باعث کاهش تعداد مرگ و میرها می شود هر ساله در میان کودکان مبتلا به اسهال حاد ، از ۵ میلیون به ۱٫۳ میلیون مرگ.

در کشورهای پیشرفته ، گرچه تهدید به مرگ کمتر است ، با این وجود کمبود آب بدن مهم است.

نمک ، گلوکز و مواد معدنی از دست رفته در اثر کمبود آب با کیسه های نمک های آبرسانی خوراکی موجود در داروخانه ها و آنلاین جایگزین می شوند. نمک ها در آب آشامیدنی حل می شوند و نیازی به تجویز پزشک ندارند.

داشتن غلظت مناسب مهم است ، زیرا مقدار زیاد قند می تواند اسهال را بدتر کند ، در حالی که نمک زیاد می تواند به ویژه برای کودکان مضر باشد. یک محلول رقیق تر (مثلاً با استفاده از بیش از ۱ لیتر آب) به محلول غلیظ ترجیح داده می شود.

درمان های دارویی برای ورم معده و روده

داروهایی برای کاهش علائم اصلی ورم معده – اسهال و استفراغ در دسترس هستند:

  • داروهای ضد اسهال مانند لوپرامید (نسخه های مارک دار شامل Imodium و Imotil و غیره) و بیسموت ساب سالسیلات (به عنوان مثال ، Pepto-Bismol)
  • داروهای ضد استفراغ (ضد استفراغ) مانند کلرپرومازین و متوکلوپرامید
  • قبل از مصرف داروهای ضد اسهال با پزشک مشورت کنید زیرا برخی از عفونت ها با داروهای ضد اسهال بدتر می شوند.

پروبیوتیک ها و ورم معده و روده

بر اساس برخی تحقیقات جدید ، پروبیوتیک ها (باکتری ها و مخمرهای “خوب” زنده) نیز می توانند در درمان ورم معده روده مفید باشند. یک مطالعه نشان داد که استفاده از پروبیوتیک در کودکانی که به دلیل ورم معده روده حاد بستری شده اند ، به طور متوسط ​​۱۲/۱ روز در بیمارستان بستری است.

به طور خاص ، برخی شواهد برای حمایت از استفاده از سویه های زیر باکتریهای مفید در درمان گاستروانتریت در کودکان ، همراه با استفاده از محلول های آبرسانی دهانی بدون محدودیت رژیم غذایی وجود دارد:

  •  ساکارومایسس بولاردی

این یک زمینه جدید برای مطالعه است ، بنابراین ممکن است تحقیقات بیشتری در مورد استفاده از پروبیوتیک ها برای درمان ورم معده در آینده انجام شود.

علائم

چهار علامت شناخته شده و کلاسیک از گاستروانتریت هستند:

  • اسهال (مدفوع شل)
  • حالت تهوع (احساس مریضی یا سستی)
  • استفراغ
  • درد شکم (“گرفتگی معده”)

این علائم می توانند در هر ترکیبی بروز کنند. آنها به طور کلی یک حمله ناگهانی (حاد) دارند ، اما این و شدت علائم ممکن است متفاوت باشد.

شروع علائم پس از خوردن غذای آلوده می تواند در عرض چند ساعت باشد ، اما بسته به عامل بیماری زا ، دوره کمون نیز می تواند بسیار طولانی تر باشد.

استفراغ معمولاً در اوایل بیماری اتفاق می افتد ، اسهال معمولاً چند روز طول می کشد ، اما بسته به ارگانیسم ایجاد کننده علائم می تواند طولانی تر باشد.

علاوه بر علائم کلاسیک فوق ، مسمومیت غذایی و ورم معده و روده نیز می تواند باعث موارد زیر شود:
  • از دست دادن اشتها
  • تب یا درجه حرارت بالا و لرز

نوع علائم گوارشی نشانه ای از نوع عفونت است – عفونت ویروسی معمولاً اسهال بدون خون و مخاط ایجاد می کند و اسهال آبکی از علائم برجسته آن است. برعکس ، مخاط و خون بیشتر در اسهال باکتریایی دیده می شود. نورو ویروس می تواند باعث شروع حاد استفراغ ، به ویژه در کودکان شود.

یکی از خطرات مسمومیت غذایی و ورم معده و روده – به ویژه در افراد بسیار جوان ، پیر یا افراد دیگر در معرض آسیب پذیری – از دست دادن مایعات ناشی از اسهال و استفراغ است که می تواند منجر به کم آبی بدن شود. با این وجود می توان از کمبود آب بدن جلوگیری کرد.

اگر افراد دچار سبکی سر ، اسهال خونی ، تب ، سن بیش از ۶۵ سال ، دارای مشکلات پزشکی متعدد ، باردار یا اگر علائم در طی چند روز بهتر نشد ، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشند.

مسمومیت غذایی یا آنفولانزای معده؟

مسمومیت غذایی و آنفولانزای معده علائم مشابهی دارند ، اما آنفلوانزای معده همیشه ناشی از ویروسی است ، به عنوان مثال نورو ویروس.

جدول زمانی

مدت زمان بروز علائم بستگی به باکتری یا عامل بیماریزا دارد.

طبق اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA):

باسیلوس سرئوس: در گوشت ها ، خورشت ها و گندم ها وجود دارد ، ایجاد علائم ۱۰ تا ۱۶ ساعت طول می کشد و ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول می کشد.
Campylobacter jejuni: در مرغ های نپخته وجود دارد ، علائم پس از ۲ تا ۵ روز ظاهر می شود و ۲ تا ۱۰ روز ادامه دارد.
E. coli O157: H7: در گوشت گاو نپخته ، آب آلوده و سایر موارد وجود دارد ، علائم پس از ۱ تا ۸ روز ظاهر می شود و ۵ تا ۱۰ روز طول می کشد.
عوامل بیماری زای مختلف به روش های مختلف بر بدن تأثیر می گذارند. جزئیات بیشتر را می توان در وب سایت FDA یافت.

علل

سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) استناد می کند که ، با وجود استانداردهای بالا در تأمین مواد غذایی ایالات متحده ، سالانه حدود ۴۸ میلیون مورد بیماری های ناشی از غذا به دلیل مواد غذایی آلوده رخ می دهد.

FDA تخمین می زند که ۱۲۸۰۰۰ بستری در بیمارستان و ۳۰۰۰ مرگ ناشی از مسمومیت غذایی باشد.

این سازمان لیست کاملی از میکروارگانیسم های مسئول این بیماری ها را به همراه شرح علائمی که هر یک از این عفونت ها به طور معمول ایجاد می کند ، تهیه کرده است.

به طور کلی ، سه نوع عامل عفونی وجود دارد که باعث گاستروانتریت می شوند:

  • ویروس ها
  • باکتری ها
  • انگلی

ویروسهایی که بیشتر در گاستروانتریت نقش دارند:

روتاویروس: بیشتر در کودکان دیده می شود و شایعترین علت ورم معده روده ای ویروسی در کودکان است
نورو ویروس: بیشتر در بزرگسالان دیده می شود
علل ویروسی کمتر شایع ویروس آستروو است که معمولاً کودکان و افراد مسن و آدنو ویروس ها را درگیر می کند. سیتومگالوویروس می تواند باعث التهاب معده و روده شود ، به خصوص در افرادی که دارای ایمنی نقض شده هستند.

باکتریهایی که بیشتر در گاستروانتریت نقش دارند عبارتند از:

  • سالمونلا
  • کمپیلوباکتر
  • شیگلا
  • اشریشیا کلی (به خصوص سروتیپ O157: H7)
  • کلستریدیوم دیفیسیل

مطالعه انجام شده در مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های ایالات متحده در زمینه همکاری بین تجزیه و تحلیل ایمنی مواد غذایی نشان داد که از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ ، ۴۶ درصد موارد E. coli از گوشت گاو ، ۱۸ درصد موارد سالمونلا از سبزیجات دانه دار و ۶۶ درصد موارد کمپیلوباکتر ناشی شده است. از محصولات لبنی تهیه شده است.

تشخیص

تشخیص گاستروآنتریت معمولاً از طریق علائم به راحتی انجام می شود و نیازی به تأیید پزشک نیست. علائم گزارش شده توسط بیمار معمولاً برای اطلاع از تشخیص کافی است.

در برخی موارد ، آزمایش مدفوع ضروری است. به عنوان مثال ، اگر اسهال بیش از چند روز همراه با خون باشد یا آبکی باشد ، پزشکان ممکن است یک نمونه را برای آزمایش انگلی یا باکتری بخواهند.

در هنگام شیوع ، به عنوان مثال ، روتاویروس ، آزمایشات خاصی نیز ممکن است درخواست شود.

جلوگیری

مسمومیت های غذایی

مسمومیت های غذایی

توصیه استاندارد برای جلوگیری از مسمومیت غذایی شامل چهار جز اصلی است:

کوک: اطمینان حاصل کنید که از زمان گرم شدن کافی در دمای مناسب برای از بین بردن باکتری هایی که می توانند ورم معده و روده ایجاد کنند ، از بین می روند. استفاده از دماسنج برای آزمایش گوشت پخته شده و اطمینان از سفت بودن زرده تخم مرغ مفید است.

جداگانه: غذاها را جدا کنید تا از آلودگی متقابل و به خصوص گوشت خام جلوگیری کنید.

لرز: ذخیره سازی خنک رشد باکتریهای مضر را کند می کند.

تمیز کردن: ظروف و میزهای کار را تمیز نگه دارید و دست ها را مرتباً بشویید ، خصوصاً قبل از خوردن غذا یا دست زدن به دهان و پس از دست زدن به گوشت یا تخم مرغ خام.

عوارض

شایع ترین عارضه جدی مسمومیت غذایی کمبود آب بدن است – کاهش شدید آب و نمک های ضروری و مواد معدنی. اگر شما یک فرد بالغ سالم هستید و به اندازه کافی می نوشید تا بتواند مایعاتی را که از استفراغ و اسهال از دست می دهید جایگزین کند ، کمبود آب بدن نباید مشکلی ایجاد کند.

نوزادان ، افراد مسن و افراد دارای سیستم ایمنی سرکوب شده یا بیماری های مزمن ممکن است در صورت از دست دادن مایعات بیش از مقدار مورد نیاز بدن ، دچار کمبود شدید آب بدن شوند. در این صورت ، ممکن است لازم باشد در بیمارستان بستری شوند و مایعات داخل وریدی دریافت کنند. در موارد شدید ، کمبود آب بدن می تواند کشنده باشد.

برخی از انواع مسمومیت های غذایی عوارض بالقوه جدی برای افراد خاص دارند. این شامل:

عفونت لیستریا.

عوارض مسمومیت غذایی با لیستریا ممکن است برای نوزاد متولد شده بسیار شدید باشد. در اوایل بارداری ، عفونت لیستریا ممکن است منجر به سقط جنین شود. در اواخر بارداری ، عفونت لیستریا ممکن است منجر به تولد نوزاد مرده ، زایمان زودرس یا عفونت بالقوه کشنده در نوزاد پس از تولد شود – حتی اگر مادر فقط به طور خفیف بیمار باشد. نوزادانی که از یک عفونت لیستریا جان سالم به در می برند ممکن است آسیب عصبی طولانی مدت و تاخیر در رشد را تجربه کنند.

اشریشیا کلی (E. coli).

برخی از سویه های E. coli می توانند یک عارضه جدی به نام سندرم همولیتیک اورمیک ایجاد کنند. این سندرم به مخاط رگهای خونی ریز آسیب می زند و گاهی منجر به نارسایی کلیه می شود. بزرگسالان مسن ، کودکان زیر ۵ سال و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به این عارضه هستند. اگر در این دسته از گروه های خطر قرار دارید ، در اولین نشانه اسهال شدید یا خونی به پزشک مراجعه کنید.

 


مطالب مفید برای شما:

جلوگیری از مسمومیت غذایی در سفر
برنامه غذایی سالم
بهداشت و ایمنی مواد غذایی
دل در یا معده درد

منبع:medicalnewstoday

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *