تغذیه و سلامت

علائم مسمومیت غذایی چه مدت ادامه دارد؟

علائم مسمومیت غذایی چه مدت ادامه دارد؟

علائم مسمومیت غذایی چقدر طول میکشه؟

 

مسمومیت غذایی که گاهی اوقات بیماری ناشی از غذا نامیده می شود ، یک بیماری شایع اما قابل پیشگیری است که در اثر خوردن غذاهای آلوده به عوامل بیماری زای مضر ایجاد می شود.

 

طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ، هر ساله از هر ۶ آمریکایی ۱ نفر مسمومیت غذایی را تجربه می کند.

شایعترین علائم حالت تهوع ، استفراغ ، گرفتگی شکم و اسهال است.

بسیاری از موارد مسمومیت غذایی خفیف است و خودبه خود بهبود می یابد. موارد شدید یا مزمن ، ممکن است به مداخله پزشکی نیاز داشته باشد.

مسمومیت غذایی چیست؟

علائم مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی با خوردن غذای آلوده به عوامل بیماری زا ، که باکتری های عفونی ، انگلی یا ویروس هستند ، ایجاد می شود. بیشتر بیماری های منتقله از غذا دستگاه گوارش هستند ، به این معنی که در دستگاه گوارش علائمی ایجاد می کنند.

با وجود پیشرفت های عمده در تولید و ایمنی مواد غذایی ، مسمومیت غذایی هنوز بسیار شایع است. آلودگی غذا می تواند در حین تولید ، فرآوری ، حمل و نقل و ذخیره سازی رخ دهد. در هنگام تهیه و پخت و پز نیز آلودگی رخ می دهد.

مطالعه ای در سال ۲۰۱۳ نشان داد که ۵۱ درصد موارد مسمومیت غذایی به دلیل محصولات گیاهی و ۴۸ درصد به دلیل محصولات حیوانی از جمله گوشت گاو ، مرغ و غذاهای دریایی ایجاد شده است.

علل و مدت زمان مشترک

 

دلایل عمده مسمومیت غذایی عبارتند از:

نورو ویروس

نورو ویروس یک ویروس مسری است که در غذا و آب آلوده به مدفوع یافت می شود. این می تواند از طریق تماس با افراد یا سطوح آلوده گسترش یابد.

نورو ویروس ها مسئول ۵۸ درصد موارد بیماری های ناشی از غذا در ایالات متحده هستند. در یک مطالعه CDC ، ۲۶ درصد موارد نیاز به بستری در بیمارستان نورو ویروس بوده است.

بیشتر شیوع آن در تنظیمات خدمات غذایی مانند رستوران ها رخ می دهد ، جایی که افراد آلوده غذاهای خام را اداره می کنند.

نورو ویروس درمانی ندارد. این بیماری توسط فردی در حال استراحت ، هیدراته شدن و مصرف مکمل های ویتامین و مواد معدنی درمان می شود.

بیشتر علائم عفونت های نورو ویروسی طی ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از مواجهه شروع می شود. آنها معمولاً پس از چند روز متوقف می شوند.

علائم رایج نورو ویروس عبارتند از:

در موارد شدید ، نورو ویروس می تواند باعث کم آبی شدید بدن شود. بدون درمان ، کم آبی شدید می تواند منجر به مرگ شود.

علائم کم آبی شدید شامل موارد زیر است:
  • سرگیجه ، به خصوص هنگام ایستادن
  • احساس ضعف
  • خستگی مفرط
  • خشکی دهان و گلو
  • کاهش ادرار
  • درد یا ضعف عضلانی
  • چشمهای خشک ، حساس یا دردناک
  • خواب آلودگی غیرمعمول ، سرخوشی و کاهش اشک در کودکان

سالمونلا غیر تیفوئیدی

گونه های سالمونلا عامل اصلی اسهال باکتریایی در سراسر جهان است ، که سالانه ۹۴ میلیون مورد و حدود ۱۱۵۰۰۰ مرگ و میر ایجاد می کند.

طبق مطالعه CDC سال ۲۰۱۱ ، سالمونلا غیر تیفوئیدی مسئول ۱۱ درصد موارد مسمومیت غذایی آمریکایی و ۳۵ درصد بستری شدن در بیمارستان در بیماری های غذایی سالانه است.

سالمونلا از طریق غذا و آب آلوده به مواد مدفوع پخش می شود. تماس با افراد یا حیوانات آلوده نیز می تواند باعث عفونت شود.

عفونت های سالمونلا معمولاً باعث اسهال عفونی (ورم معده و روده) می شوند. سایر علائم شایع شامل تب و درد شکم است.

علائم می توانند در هر نقطه طی ۶ تا ۷۲ ساعت پس از مواجهه شروع شوند اما معمولاً طی ۱۲ تا ۳۶ ساعت بروز می کنند. تشخیص معمولاً با استفاده از نمونه مدفوع انجام می شود.

در بسیاری از موارد ، هیدراتاسیون و استراحت تنها روش درمانی توصیه شده است. بیشتر عفونت ها طی ۴ تا ۷ روز بهتر می شوند.

موارد شدید یا افراد پرخطر ، مانند کودکان ، افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ، ممکن است داروهای ضد میکروبی تجویز شود.

کلستریدیوم پرفرینژنس

کلستریدیوم پرفرینژنس نوعی باکتری است که روده انسان و حیوان را آلوده می کند. در صورت مصرف مقدار زیادی باکتری ، بیماری ایجاد می شود. این بیماری از طریق تماس با فرد آلوده قابل انتقال نیست.

کلستریدیوم پرفرینگنس که معمولاً در گوشت خام و محصولات مرغ یافت می شود ، در غذاهای از قبل پخته شده که برای سرو گرم نگه داشته می شوند پخش می شود.

طبق مطالعه CDC ، Clostridium perfringens مسئول ۱۰ درصد موارد مسمومیت غذایی در ایالات متحده است.

عفونت می تواند در هر نقطه بین ۶ تا ۲۴ ساعت پس از مواجهه رخ دهد اما معمولاً طی ۸ تا ۱۲ ساعت اتفاق می افتد.

علائم شامل اسهال و درد شکم است. بیشتر افراد تب یا استفراغ را تجربه نمی کنند. علائم اغلب به طور ناگهانی شروع می شود و در عرض ۲۴ ساعت متوقف می شود.

بیشتر موارد با استراحت و هیدراتاسیون درمان می شوند. برای موارد شدید ، ممکن است جایگزینی الکترولیت و مایعات داخل وریدی برای جلوگیری از کمبود شدید آب بدن لازم باشد.

گونه های کمپیلوباکتر

گونه های کمپیلوباکتر اصلی ترین علت جهانی ورم روده بزرگ یا التهاب معده و روده کوچک است.

آنها در روده حیوانات خونگرم به خصوص گاو و مرغ یافت می شوند و از طریق مصرف گوشت و فرآورده های مرغ پخش می شوند. آنها همچنین می توانند از طریق تماس مستقیم با حیوانات آلوده گسترش یابند.

طبق یک مطالعه CDC ، گونه های کمپیلوباکتر مسئول ۹ درصد موارد مسمومیت غذایی در ایالات متحده و ۱۵ درصد بستری شدن در سال در بیمارستان هستند.

عفونت می تواند ۱ تا ۱۰ روز پس از مواجهه رخ دهد. بیشتر عفونت ها خفیف بوده و طی ۳ تا ۶ روز خود به خود بهبود می یابند.

شایعترین علائم عبارتند از:

درمان شامل آبرسانی و استراحت است. کودکان ، افراد مسن و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشند.

انگل ها

انگلهای زیادی وجود دارند که می توانند از طریق غذای آلوده منتقل شوند. CDC گزارش می دهد که شایع ترین انگل های منتقله از مواد غذایی عبارتند از:

  • تک یاخته ها ، مانند گونه های Cryptosporidium و Toxoplasma gondii
  • کرم های گرد ، مانند گونه های Trichinella
  • کرم های نواری ، مانند دیفیلوبوتریم

تخمین زده می شود T. gondii دلیل ۸ درصد بستری شدن در بیمارستان و ۲۴ درصد مرگ و میر ناشی از مسمومیت غذایی باشد.

این انگل ها می توانند از طریق گوشت و ماهی نپخته و سبزیجات خام آلوده به مدفوع منتقل شوند.

علائم بسته به انگل متفاوت است. بسیاری از آنها علائم گوارشی ایجاد می کنند ، در حالی که برخی از آنها همچنین می توانند به سرفه ، ضایعات پوستی و مشکلات عصبی منجر شوند.

لیستریا مونوسیتوژنز

گرچه نادرتر از سایر انواع بیماریهای منتقله از طریق غذا هستند ، اما عفونتهای لیستریا مونوسیتوژنز اغلب جدی هستند و نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند.

طبق CDC ، سالانه حدود ۱۶۰۰ نفر به عفونت لیستریا مبتلا می شوند و از هر ۵ نفر ۱ نفر در اثر این بیماری می میرد.

لیستریا معمولاً نوزادان تازه متولد شده ، زنان باردار ، افراد مسن و کسانی که بیماری سیستم ایمنی دارند مبتلا می شوند.

علائم اولیه عفونت شامل اسهال است ، شبیه اکثر بیماری های منتقله از غذا. علائم به طور معمول در طی ۱ تا ۴ ساعت پس از مصرف مواد غذایی آلوده رخ می دهد.

در صورت شیوع لیستریا ، می تواند باعث عفونت تهاجمی شود.

علائم عفونت تهاجمی شامل موارد زیر است:
  • تب
  • درد و درد عضلانی
  • عضلات یا مفاصل سفت ، به ویژه در گردن
  • از دست دادن تعادل
  • گیجی
  • تشنج

در زنان باردار علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

اگر این علائم در دوران بارداری رخ داد ، سریعاً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. این باکتری ها می توانند از طریق جفت به جنین منتقل شده و باعث تولد نوزاد مرده شوند.

لیستریا با استفاده از نمونه های مدفوع تشخیص داده می شود و با استفاده از آنتی بیوتیک درمان می شود.

اشریشیا کلی (E. coli)

باکتری E. coli به طور طبیعی در روده اکثر انسانهای سالم زندگی می کند. در حالی که اکثر انواع E. coli بی خطر هستند ، بعضی از گونه ها باعث عفونت می شوند.

این باکتری ها از طریق مواد مدفوع موجود در غذا یا آب و همچنین از طریق تماس مستقیم با افراد آلوده منتشر می شوند.

گونه های E.coli می توانند علائم متنوعی ایجاد کنند.

این شامل:

بیشتر علائم در طی ۳ تا ۴ روز پس از عفونت ظاهر می شوند و پس از ۵ تا ۷ روز بهبود می یابند.

درمان توصیه شده معمولاً آبرسانی و استراحت است. با این حال ، چند گونه E. coli می توانند باعث اسهال خونی و کم آبی شدید شوند ، که نیاز به بستری شدن در بیمارستان یا درمان فوری پزشکی دارد.

چگونه از مسمومیت های غذایی جلوگیری کنم؟

بسیاری از موارد مسمومیت غذایی قابل پیشگیری است.

بهداشت مناسب و پخت و پز غذاها کاملاً بهترین و آسان ترین راه برای جلوگیری از مسمومیت غذایی است.

حداقل دمای ایمن پخت و پز شامل موارد زیر است:
  • گوشت های چرخ شده: ۱۶۰ درجه فارنهایت
  • گوشت گاو ، گوساله و گوسفند تازه: ۱۴۵ درجه فارنهایت (بگذارید ۳ دقیقه بماند)
  • طیور: ۱۶۵ درجه فارنهایت
  • ژامبون: ۱۴۵ درجه فارنهایت (بگذارید ۳ دقیقه بماند)
  • تخم مرغ: ۱۶۰ درجه فارنهایت ، تخم مرغ را بپزید تا سفیده سفت شود
  • ماهی: ۱۴۵ درجه فارنهایت یا گوشت می تواند با چنگال جدا شود

 برخی از راه های جلوگیری از مسمومیت غذایی عبارتند از:

  • شستن مکرر دست
  • غذاهای فاسد شدنی را ظرف ۱ ساعت در یخچال و ظرف ۲ ساعت غذاهای پخته شده را در یخچال قرار دهید
  • گرم کردن غذاها تا دمای توصیه شده پخت و پز
  • از لمس صورت یا دهان خودداری کنید
  • شستن میوه ها و سبزیجات قبل از پخت و پز و مصرف
  • اجتناب از آلودگی متقاطع گوشت ، مرغ و محصولات لبنی به میوه و سبزیجات
  • پوشک ، کیسه های سگ و بستر گربه ها را از مناطق آماده سازی غذا دور نگه دارید

اگر علائم مسمومیت غذایی دارید یا مشکوک به قرار گرفتن در معرض بیماری های ناشی از غذا هستید ، از تماس با دیگران یا تهیه غذا برای دیگران خودداری کنید.


منبع:medicalnewstoday

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *