علم و بدن

موسین چیست و از کجا ترشح می شود؟

موسین

 

موسین (Mucin) یکی از پروتئین های موجود در بزاق است که از مخلوط شدن آن با آب، مایع لزج و چسبنده ای به نام «موکوس» به وجود می آید. موکوس بزاق باعث می شود تشکیل گلوله های کوچک غذا و حرکت آن ها در دهان، حلق و مری آسانتر شود. از هنگامی که شما شروع به جویدن غذا می‌کنید، هضم غذا نیز شروع می‌گردد.

دهان در اثر جویدن و آنزیمهای موجود در بزاق باعث گوارش مکانیکی (توسط دندانها و ماهیچه‌های فک پایین) و شیمیایی می‌شود. بزاق مخلوطی از ترشحات سه جفت غدهٔ زیرزبانی، زیرآرواره‌ای و بناگوشی است. مادهٔ دیگری نیز در آن وجود دارد که موسین نام دارد و به هنگام مخلوط شدن با آب به مادهٔ چسبناک و قلیایی به نامموکوز تبدیل می‌شود و باعث چسبیده شدن ذرات جویده‌شده به هم و تسهیل در بلع می‌شود.

غده‌های ترشح کنندهٔ موسین در سراسر لولهٔ گوارشی وجود دارند. در هر لیتر بزاق ۲ گرم موسین وجود دارد که باعث چسبندگی بزاق می‌شود. موسین مخلوطی از موکو پروتئینها و موکو پلی‌ساکاریدها است. سابقاً تصور می شود که موسین های بزاق (که ساختارهای بزرگ گلیکوپروتئین هستند) تنها سبب می شوند که موکوس حالت الاستیک و لزج داشته باشد و خواص ژله مانند بروز دهد.

موسین چیست؟

موسین پروتئینی است که توسط سلول ها ساخته می شود. از آن برای ساخت مایع غلیظی به نام موکوس استفاده می شود. مخاط به طور معمول در بزاق و سایر مواد در سراسر بدن یافت می شود. هنگامی که زیر میکروسکوپ مشاهده می شود، موسین دارای رنگ آبی روشن یا خاکستری است. آلکه مخصوص نام موسی کارمین می‌تواند برای برجسته کردن موسین درون سلول‌ها انجام شود.

سلول‌های مخاطی گلیکوپروتئینی به نام موسین ترشح می‌کنند. موسین با جذب آب فراوان به ماده مخاطی تبدیل می‌شود. ماده مخاطی ضمن عبور دادن میکروب‌ها یا ذرات خارجی آنها را به دام می‌اندازد و گاهی خود آن را به وسیله آنزیم لیزوزیم خود نابود می‌کند.

تومورهایی که موسین تولید می کنند

موسین می تواند توسط سلولهای طبیعی و غیر طبیعی تولید شود. معمولاً به سرطانهایی که موسین تولید می کنند ، می گویند آدنوکارسینومبه برخی از تومورهای غیر سرطانی نیز می توانند مقادیر زیادی موسین تولید کنند.

موسین داخل سلولی

موسین داخل سلولی ، موسینی است که در داخل بدن سلول قرار دارد. این به پاتولوژیست شما می گوید که سلول در حال ساختن مخاط است. سلول جام نوعی خاص از سلول است که مقدار زیادی موسین را در بدن سلول خود نگه می دارد. سلولهای جام در حالت عادی در روده کوچک و روده بزرگ یافت می شوند.

آسیب شناسان غالباً از وجود موسین در بافت به عنوان شواهدی برای حمایت از تشخیص خود یا حذف شرایطی که موسین تولید نمی کنند ، استفاده می کنند. هنگام بررسی سرطان در زیر میکروسکوپ ، از موسین داخل سلولی برای حمایت از تشخیص استفاده می شود آدنوکارسینوم.

موسین خارج سلولی

موسین خارج سلولی موسینی است که خارج از سلول ها قرار دارد. پاتولوژیست ها گاهی اوقات یک منطقه وسیع از موسین خارج سلولی را به عنوان “حوض” توصیف می کنند.


چرخه کربس (چرخه اسید سیتریک) چیست؟

بزاق دهان و اهمیت ترشح آن


 

مشخص شده است که موسین های بزاق در مقابل پاتوژن ها نقش فعالی ایفا می­کنند و سبب می شوند که میکروبیوم انسانی در وضعیت سالم باشد. محققین دریافتند که موسین های بزاق در تعداد استرپتوکوک های موتانس تغییری نمیدهند و سبب از بین رفتن آنها نیز نمی شوند درعوض سبب می شوند که این میکروب های پوسیدگی زا در محیط مایع دهان بصورت معلق باقی بمانند که در نتیجه آن چسبندگی آنها به دندان و تولید بیوفیلم روی آن کاهش می یابد. این خاصیت موسین های بزاق درمورد استرپتوکوک موتانس بسیار قابل ملاحظه است. چون این میکروب پوسیدگی زا زمانی قادر است پوسیدگی دندانی ایجاد کند که یا به دندان بچسبد ویا جزو بیو فیلم روی سطح دندان قرار بگیرد.

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *