تغذیه و سلامت

اهمیت خوب جویدن غذا

اهمیت جویدن غذا

جویدن (با تلفظِ jowidan) یکی از جنبه‌های مکانیکی خوردن غذاست و به عمل له و خرد کردن غذا بین دندان‌ها گفته می‌شود. جویدن باعث سهولت در سایر اعمال گوارش غذا می‌شود.

وقتی به غذا خوردن فکر می کنید ، ممکن است به کارهایی که در معده و روده شما اتفاق می افتد فکر کنید. اما کل روند هضم از دهان شروع می شود که به کاهش ذرات مواد غذایی جامد کمک می کند و باعث می شود آنها به راحتی بلعیده شوند.

دندان ها معمولاً به عنوان سطح ساییدن و گاز گرفتن عمل می کنند. در انسان ، غذا معمولاً قبل از بلعیدن به اندازه چند میلی متر مکعب است ، اما اندازه آن تا حدودی به ماهیت غذا ، عادات شخصی و آموزش های اولیه بستگی دارد.

دلایل جویدن غذا نرم کردن فیبرهای سخت و قرار گرفتن در معرض آنزیم های لازم برای هضم غذا است. وقتی غذا با بزاق دهان مخلوط شود ، هیدراته شده و با آنزیم های بزاقی نفوذ می کند. مواد غذایی نیز توسط مخاط موجود در بزاق روان می شوند ، که باعث می شود آن راحتتر بلعیده شود.

جویدن به بدن شما این امکان را می دهد تا بیشترین مقدار ممکن از مواد مغذی را از غذایی که می خورید خارج کند.

۳۲ بار غذا را بجوید!

متخصصان در مورد جویدن حرف های زیادی برای گفتن دارند. یک توصیه معمول این است که قبل از بلعیدن ، غذای خود را حدوداً ۳۲ مرتبه بجوید. برای تجزیه غذای نرم و پر از آب جویدن کمتری لازم است. هدف از جویدن این است که مواد غذایی شما شکسته شود تا بافت آن از بین برود.

به نظر می رسد ۳۲ بار جویدن یک عدد متوسط ​​است که در اکثر لقمه های غذا اعمال می شود. غذاهایی که جویدن آنها دشوارتر است ، مانند استیک و آجیل ، ممکن است به ۴۰ بار جویدن نیاز داشته باشد. غذاهایی مانند هندوانه برای تجزیه ممکن است جویدن کمتری داشته باشند – ۱۰ تا ۱۵بار.

نکات نحوه جویدن غذا

هنگام غذا خوردن ، یک روش درست و غلط برای جویدن وجود دارد. در اینجا نحوه استفاده حداکثر از وعده های غذایی خود آورده شده است:

  • قاشق یا چنگال خود را بیش از حد بار نکنید. غذا باید بدون افتادن رویش بماند.
  • با غذا در دهان ، لب های خود را ببندید و شروع به جویدن کنید. زبان شما باید غذا را از یک طرف به طرف دیگر حرکت دهد و فک شما باید کمی بچرخد.
  • به آرامی بجوید و با هر لقمه غذا ۳۲ را بشمارید. بسته به نوع غذا ممکن است به زمان بیشتر یا کمتری نیاز داشته باشید.
  • هنگامی که گزش تمام بافت را از دست داد ، می توانید قورت دهید.
  • اگر مشکلات گوارشی دارید ، نوشیدن آب هنگام غذا خوردن همیشه برای شما مفید نیست. نوشیدن آب با رقیق کردن آنزیم هایی در بدن که مواد غذایی را تجزیه می کنند ، می تواند روند هضم را کند کند.

هفت دلیل اهمیت جویدن غذا در فرآیند گوارش و هضم

۱- جذب بیشتر مواد غذایی:

جویدن مواد غذایی را از ذرات بزرگتر به ذرات کوچکتر می شکند. این امر سبب هضم راحت تر مواد غذایی خواهد شد که جذب آسان تر مواد غذایی در روده ها را نیز در پی دارد.

۲- حفظ وزن مناسب:

جویدن بیشتر، زمان بیشتری را برای پایان یک وعده غذایی به ما می دهد، و این امر سبب می کردد که حجم کتری کالری را وارد بدن خود کنیم. حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد تا مغز ما سیگنال مناسب را به اندام های گوارشی برساند تا احساس سیری اتفاق افتد. بنابراین تحقیقات نشان داده است که افرادی که آهسته تر غذا می خورند،

در هر وعده غذایی ۱۰ درصد کالری کمتری را نسبت به افرادی که تند غذا می خورند، مصرف می کنند.

۳- مواد غذایی بیشتر در معرض بزاق قرار می گیرند:

بزاق حاوی آنزیم های گوارشی است. بنابراین با آهسته جویدن غذا ، زمان بیشتری به این آنزیم می دهیم تا شروع به شکسته شدن مواد غذایی کند و این امر هضم را آسانتر می کند. یکی از این آنزیم های بزاق لیپاز است که به شکستن چربی ها کمک می کند همچنین ترشح بیشتر بزاق به حرکت روان تر مواد در مری نیز کمک می کند.

۴- هضم راحت تر:

فرآیند جویدن غذا و تبدیل آن به قطعات کوچک تر سبب آسان تر شدن هضم مواد غذایی می شود. هضم فرآیند دشواری است که نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد.

جویدن غذا سبب می شود که معده کار خود را به طور موثرتری انجام دهد و تجزیه مواد غذایی سرعت بیشتری داشته باشد.

۵- جویدن غذا ، برای دندان ها بسیار مفید است:

استخوان های فک، دندان ها را حفظ می کنند و زمانی که جویدن انجام می شود، این امر برای تقویت استخوان های فک و دندان ها بسیار مفید است همچنین همان طور که گفته شد، در حین جویدن مناسب ترشح بزاق افزایش می یابد که علاوه بر کمک به هضم مواد غذایی، به پاک شدن ذرات غذایی و محیط دهان از باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا کمک شایانی می کند و ایجاد پوسیدگی و پلاک های دندانی نیز کاهش می یابد.

۶- مواد غذایی مدت کمتری در روده باقی می ماند:

هنگامی که ذرات غذایی به صورت نادرست جویده و وارد معده شوند، ممکن است به صورت هضم نشده باقی بماند و وارد روده شوند.
در روده فعالیت باکتری ها برای شکستن مواد غذایی آغاز خواهد شد که این فعالیت زیاد منجر به تولید گاز بیشتر در سیستم گوارشی، نفخ، اسهال، یبوست، درد شکم و سایر مشکلات گوارشی می شود.

۷- لذت بردن از طعم مواد غذایی:

اگر در هر وعده مواد غذایی را به سرعت قورت دهیم و مواد غذایی کامل جویده نشود، طعم و مزه واقعی اجزای آن ماده غذایی را درک نخواهیم کرد بنابراین آهسته غذا خوردن سبب بیشتر لذت بردن از طعم مواد غذایی خواهد شد.

ده ها تحقیق این مزایا را ثابت کرده است. آخرین تحقیقات موسسه فناوران غذا نشان داده است که وقتی شرکت کنندگان بادام را بیشتر می جویدند ، ذرات ریزتر بهتر و با سرعت بیشتری جذب بدن می شوند. مطالعات بیشتر انجام شده توسط محققان در دانشگاه پزشکی هاربین در چین نشان داد که شرکت کنندگان بدون توجه به لاغر بودن یا چاقی ، زمان بیشتری را صرف جویدن می کنند ، ۱۱٫۹ درصد کالری کمتری مصرف می کنند. آنها همچنین وزن کم کردند ، چربی از دست دادند و ادعا کردند که در طول روز انرژی بیشتری دارند.

توجه داشته باشید که: با وجود اینکه جویدن غذا امری ضروری است، جویدن بدون مصرف مواد غذایی می تواند بر سلامت بدن نتیجه معکوس داشته باشد. در هنگام جویدن آدامس مغز ما سیگنال هایی را به اندام های گوارشی می فرستد که مواد غذایی در راه است. بنابراین، آنزیم ها و اسیدهای گوارشی فعال می شوند در صورتیکه ماده غذایی برای هضم وجود ندارد. این امر در طولانی مدت می تواند سبب بروز بسیاری از مشکلات گوارشی شود.


چرخه کربس (چرخه اسید سیتریک) چیست؟

هضم کدام غذاها آسان است؟

۷ اختلال هضم دستگاه گوارش را بشناسید

 

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *