نقرس
نقرس بیماری است که در اثر افزایش مداوم میزان اسید اوریک بدن به وجود میآید و سبب علائمی از جمله تورم، حملات التهاب، آتروز حاد، داغ شدن و قرمزیِ مفاصل بدن و یا توفوس و سنگ کلیه میشود.
ورم مفاصل همراه با سوزش، التهاب و قرمزی معمولاً از ویژگیهای آن است. مفصل متاتارسوفالانژیال در ابتدای شست پا متداولترین ناحیه ابتلا به این بیماری است (حدود ۵۰٪ از موارد را شامل میشود).
با این حال، این بیماری میتواند در قالب توفوس، سنگ کلیه، یا نفروپاتی اسید اوریک نیز ظاهر شود. عامل این بیماری افزایش میزان اسید اوریک در خون است و اسید اوریک باعث ایجاد کریستال میشود، و کریستالها در مفاصل، تاندونها و بافتهای اطراف رسوب میکند. در صورت مشاهده این کریستالهای خاص در مایع مفصلی، از ابتلا به این بیماری اطمینان حاصل میشود.
درمان با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID)، استروئید، یا کلشیسین باعث بهبود سندرمهای بیماری میشود.
پس از اینکه حمله حاد این بیماری فروکش کرد، میزان اسید اوریک را معمولاً با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی کاهش میدهند، و در مواردی که حملات پیاپی وجود دارد، با مصرف آلوپورینول یا پروبنسید از افزایش آن جلوگیری میکنند.
مصرف چربی و کلسترول زیاد نیز باعث شیوع درد در مفاصل بدن میشود.
چه کسانی به نقرس مبتلا میشوند؟
نقرس در همه جا وجود دارد ولی در بعضی از جوامع شیوع بیشتری دارد .نقرس در بین کودکان و بالغین جوان نادر است .
مردانی که در سنین ۴۱ تا ۵۱ سالگی هستند ، نسبت به زنان در همین سنین ، خیلی بیشتر دچارنقرس می شوند .بیمارانی که در آن ها پیوند عضو انجام شده است نیز مستعد ابتال به نقرس هستند.
علت بیماری نقرس
بیماری نقرس در نتیجه افزایش سطح اسید اوریک در خون ایجاد می شود. اسید اوریک بطور طبیعی در بدن انسان تولید می شود. در حالت عادی این ماده در خون حل نمی شود و کلیه ها آن را به عنوان بخشی از اجزای اوره از بدن دفع می کند.
و موارد زیر می تواند در ابتلا شدن فرد به نقرس دخیل باشد:
◊ چاقی
◊ جذب بالای الکل
◊ مسائل ژنتیکی
◊ جذب بالای مواد غذایی که دارای سطح بالای پورین هستند (برای مثال بعضی از غذاهای دریایی و بعضی از انواع گوشت ها)
◊ مصرف داروهای خاص مثل دیورتیک (قرص های سیال)
◊ وارد شدن آسیب به یک مفصل
◊ ابتلا به بیماری های کلیه به صورت مزمن
علایم نقرس
نشانه های و علایم بیماری نقرس تقریبا شدید بوده و معمولا ناگهانی و در شب اتفاق میافتند، علائم بیماری نقرس شامل:
♦ درد شدید مفاصل. بیماری نقرس معمولا انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار میدهد، اما ممکن است در مفاصل دیگر از جمله مفاصل پا، زانو، آرنج و یا دستهایتان هم رخ دهد. درد ایجاد شده توسط نقرص معمولا در ۱۲ تا ۲۴ ساعت اولیه در بیشترین حد خود است.
♦ باقی ماندن درد مفاصل. بعد از فارام شدن درد شدید اولیه، بعضی از مفاصل ممکن است از چند روز تا چند هفته ملتهب و دردناک باشند. هرچه این بحملات این بیماری قدیمی تر شود، درد آن بیشتر باقی میماند.
♦ التهاب و سرخی. مفصل و یا مفاصل مبتلا متورم، حساس و قرمز میشوند.
عوارض نقرس
افرادی که مبتلا به بیماری نقرس هستند، در خطر ابتلا به بیماریهای شدیدتر ازجمله:
• نقرس پیشرفته. نقرس درمان نشده میتواند باعث انباشته شدن کریستالهای اسید اوریک زیر پوست و در گرههایی که به آن ها توفی (TOE-fi) میگویند، شود. توفی میتواند در نواحی مختلفی همچون انگشتان، دستها، پا، آرنج و یا تاندون آشیل بوجود آید. هرچند که توفی معمولا دردناک نیست اما هنگام حملات نقرسی میتواند حساس و متورم شود.
• سنگ کلیه. کریستالهای اورات ممکن است در دستگاه ادراری افراد مبتلا به نقرس جمع شده و باعث بوجود آمدن سنگ کلیه شود. البته داروهایی برای کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه وجود دارد.
درمان
درمان نقرس شامل استفاده از دارو های مختلف است که عبارتند از:
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی. شامل داروهایی همچون ایبوبروفن، ناپروکسن و یا داروهای قوی تر که برای دریافت آنها نیاز به نسخه پزشک است همچون، ایندومتاسین میشوند، که برای کاهش التهاب و درد استفاده میشوند.
* کلشی سین. اگر دارو برای شما قابل تجویز نباشد، پزشک از این مسکن کلشی سین برای شما استفاده میکند.
*کورتیکواستروئیدها. پزشکان ممکن است از داروهای کورتیکواستروئید برای کاهش درد و التهاب بیماری نقرس استفاده کند، این داروها در دوشکل خوردنی و تزریقی تجویز میشوند، از عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها میتوان به:
– نازک شدن استخوان ها
– درمان دیر و ضعیف زخم ها
– کاهش قدرت مبارزه با عفونت
برای کاهش این عوارض پزشکتان سعی میکند، کم ترین میزانی که برای شما کفایت میکند، از این داروها تجویز کند.
درمان خانگی نقرس شامل استفاده کردن از مایعات،پرهیز از استفاده کردن مشروبات الکلی،مصرف معتدل پروتئین، بخصوص از منابع سالم همچون، لبینیات کم چرب و یا بدون چربی، تخم مرغ و کره بادام زمینی.
مصرف روزانه گوشت قرمز، مرغ و ماهی را در اندازه ۱۱۳ تا ۱۷۰ گرم نگه دارید.
شاید مطالب زیر برایتان مفید باشد: