تغذیه و سلامت

خواص کینوا چیست؟

کینوا

کینوا یکی از خوراکی‌های سرشار از پروتئین و کمی شبیه بلغور عربی (couscous) است. به‌اندازه‌ی برنج پُرکاربرد است و به‌تنهایی یا در غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد و خیلی خوشمزه است. این غله یکی از معروف‌ترین غذاهای سالم در دنیا است. گلوتن ندارد، جزو خوراکی‌های سرشار از فیبر است و همه‌ی انواع آمینواسید را داراست. کینوا همچنین سرشار از منیزیم، ویتامین‌های گروه B، آهن، کلسیم، پتاسیم، فسفر، ویتامین E و انواع آنتی اکسیدان‌های مفید است. در این مقاله ابتدا در مورد این که کینوا چیست و چه خواصی دارد توضیح می‌دهیم و بعد دستور پخت چند غذای خوشمزه با استفاده از گیاه کینوا را یاد می‌گیریم.

 

مواد مغذی ۱۸۵ گرم کینوا (خام یا پخته)
پروتئین: ۸ گرم
فیبر ۵ گرم
منگنز ۵۸ درصد میزان موردنیاز روزانه
منیزیم ۳۰ درصد میزان موردنیاز روزانه
فسفر ۲۸ درصد میزان موردنیاز روزانه
ویتامین ب ۹ یا اسید فولیک ۱۹ درصد میزان موردنیاز روزانه
مس ۱۸ درصد میزان موردنیاز روزانه
آهن ۱۵ درصد میزان موردنیاز روزانه
روی (زینک) ۱۳ درصد میزان موردنیاز روزانه
پتاسیم ۹ درصد میزان موردنیاز روزانه
ویتامین‌های B1، ویتامین B2 و B6 تقریبا ۱۰ درصد میزان موردنیاز روزانه
کلسیم، ویتامین ب ۳ یا نیاسین و ویتامین E به مقدار کم

۵ مزیت اصلی کینوا برای سلامتی چیست؟

۱٫ ممکن است خطر ابتلا به بیماری مزمن را کاهش دهد

کینوا سرشار از مواد مغذی گیاهی ضد التهابی است که آن را به طور بالقوه برای سلامت انسان در پیشگیری و درمان بیماری ها مفید می کند. کینوا حاوی مقادیر کمی از اسیدهای چرب امگا ۳ سالم برای قلب است و در مقایسه با غلات معمولی، محتوای چربی تک غیراشباع بیشتری دارد.

۲٫ ممکن است به کاهش وزن کمک کند

کینوا سرشار از فیبر و با پروتئین بیشتر برنج یا جو، ممکن است برای کسانی که به دنبال کنترل وزن خود هستند مفید باشد. یک توضیح برای این ماهیت پرکننده پروتئین و فیبر است که به ما کمک می کند اشتهای خود را مدیریت کنیم. کینوا همچنین دارای شاخص گلیسمی (GI) پایینی است، بنابراین انتشار انرژی آهسته‌تر آن باعث می‌شود کمتر اشتها را تحریک کند و گرسنگی را تحریک کند.

۳٫ ممکن است به تعادل قند خون کمک کند

اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، تعداد کمی از مطالعات نشان می دهد که کینوا ممکن است سطح تری گلیسیرید را بهبود بخشد و مدیریت قند خون را بهبود بخشد.

۴٫ مناسب برای کسانی که بیماری سلیاک و عدم تحمل گلوتن دارند

کینوا به طور طبیعی بدون گلوتن و از نظر تغذیه ای متراکم، یک گزینه ایده آل برای کسانی است که قادر به خوردن غلات گلوتن نیستند، مانند کسانی که بیماری سلیاک دارند. کینوا با داشتن فیبر بالا، نسبت به جایگزین های گلوتن تصفیه شده مانند آرد برنج یا سیب زمینی، انتخاب بهتری برای سلامت روده و دستگاه گوارش است.

۵٫ ممکن است سلامت روده را بهبود بخشد

مطالعات نشان می دهد کینوا ممکن است با افزایش تنوع باکتری های مفید روده و کاهش علائم التهابی شرایطی مانند کولیت، سلامت روده را بهبود بخشد. کینوا که به عنوان یک پری بیوتیک عمل می کند، سوخت باکتری های مفید روده را تامین می کند و به آنها اجازه رشد می دهد.

پیشگیری از بیماری

USDA توصیه می کند که حداقل نیمی از غلاتی که می خورید غلات کامل مانند کینوا باشد. غلات تصفیه شده اکثر فیبر، آهن و ویتامین های موجود در غلات کامل را از بین برده اند. گنجاندن غلات کامل در رژیم غذایی می تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و سرطان کمک کند.

سلامت دستگاه گوارش

کینوا منبع عالی فیبر است. فیبر می تواند از یبوست پیشگیری یا درمان کند و ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش دهد. همچنین به شما کمک می کند مدت بیشتری احساس سیری کنید، بنابراین ممکن است به کاهش وزن کمک کند.

سلامت قلب

حفظ وزن سالم برای سلامت قلب مهم است. فیبر موجود در کینوا همچنین می تواند به سطح کلسترول و قند خون کمک کند و خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی را کاهش دهد.

کینوا سرشار از آنتی اکسیدان است که می تواند از آسیب به قلب و سایر اندام ها جلوگیری کند. رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است.

آیا کینوا برای همه بی خطر است؟

کینوا یکی از کم حساسیت‌زاترین غلات است که واکنش‌های آلرژیک به آن نادر است. با این حال، ترکیبات طبیعی پوشش دهنده دانه ها به نام ساپونین ممکن است علت برخی از واکنش های نامطلوب باشد. حذف این ترکیبات با شستشوی کامل یا خیساندن کینوا قبل از استفاده امکان پذیر است.

کینوا سفید، قرمز و سیاه چه تفاوتی با هم دارند

دانه‌های کینوا در رنگ‌های سفید، قرمز و سیاه وجود دارد. کینوا سفید که کمی به زرد متمایل است را به نام کینوا طلایی هم می‌شناسند. این دانه‌ها ظریف‌تر و سبک‌تر از بقیه رنگ‌ها هستند و بعد از پخت نرم‌تر می‌شوند.

کینوا قرمز بعد از پخت به رنگ قهوه‌ای دیده می‌شود و کمی شیرین‌تر است. این دانه‌ها که بعد از پخت بافت خود را بیشتر حفظ می‌کند، برای تهیه سالاد مناسب‌تر هستند. کینوای قرمز تا حدودی از نظر طعم و بو شبیه فندق است.

کینوا سیاه عطر و طعم خاکی تری دارد و کمی شیرین مزه تر از کینوای سفید است و رنگ سیاه خود را بعد از پخته شدن حفظ می‌کند.

کینوا

مضرات دانه کینوا

خطر بسیار اندکی در مورد خوردن کینوا وجود دارد. دانه های کینوا با ساپونین پوشیده شده‌اند که مواد شیمیایی هستند که برای محافظت از گیاه در برابر بیماری‌های ناشی از قارچ‌ها، باکتری‌ها و ویروس‌ها به کار می‌روند. ساپونین می‌تواند طعم تلخی داشته باشد بنابراین قبل از پختن کینوا باید آن را به طور کامل زیر آب سرد شستشو داد.برای برخی از افراد، ساپونین می‌تواند کارهای بیشتری بر روی آن‌ها داشته باشد. این ماده می‌تواند باعث ایجاد التهاب معده و آسیب به روده کوچک شود. همچنین محتوای غنی کینوا از فیبر ممکن است باعث ایجاد درد شکم گردد.


مطالب مرتبط:

غلات چیست، انواع غلات را بشناسید!

رژیم گیاهی چه تاثیری بر دیابت دارد؟

رژیم کم اگزالات چیست؟ بدن چگونه از آن سود می برد؟

 

author-avatar

درباره علی عباس پور

دانشجوی تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد و قهرمان دو میدانی کشور و فعالیت در زمینه های بدنسازی ،آمادگی جسمانی ،تغذیه و انواع ماساژ....

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *