تغذیه و سلامت

نان کپک زده ، قاتل خاموش !

نان کپک زده

آیا خوردن نان کپک زده بی خطر است؟

اینکه وقتی نان کپک بر روی آن نگریست ، چه کاری با نان انجام دهد ، یک معضل خانگی است. شما می خواهید بی خطر باشید اما بی ضرر و بی فایده نیست.

شاید تعجب کنید که آیا لکه های فازی کپک برای خوردن غذا بی خطر است ، به راحتی می توان آنرا جدا کرد یا اینکه اگر کپک قابل رویت نباشد ، بقیه نان را برای خوردن بی خطر می دانند.

 

سعی نکنید کپک روی نان را بردارید

سرویس ایمنی و بازرسی مواد غذایی وزارت زراعت ایالات متحده (USDA) توصیه می کند در صورت ایجاد کپک ، کل نان را دور بریزد.

اگرچه ممکن است فقط چند نقطه از قارچ را ببینید ، ریشه های میکروسکوپی آن می تواند به سرعت در میان نان متخلخل پخش شود. بنابراین ، سعی نکنید کپک را خرد کنید یا بقیه نان خود را نجات دهید.

 

نحوه جلوگیری از رشد کپک روی نان

بدون مواد نگهدارنده ، ماندگاری نان که در دمای اتاق نگهداری می شود ، عموماً سه تا چهار روز است.

مواد نگهدارنده و سایر مواد تشکیل دهنده و همچنین برخی از روش های خاص برای نگهداری و ذخیره نان ممکن است مانع از رشد کپک نان شوند.

آن را خشک نگه دارید

اگر رطوبت قابل مشاهده ای را درون بسته بندی نان مشاهده می کنید ، قبل از آب بندی از یک حوله کاغذی یا یک پارچه تمیز استفاده کنید تا بسته را خشک کنید. رطوبت ، رشد کپک را تشویق می کند.

آن را بپوشانید

نان ها را مانند زمان سرو آن را بپوشانید تا از اسپورهای موجود در هوا محافظت کنید. با این حال ، برای جلوگیری از نان و قالب غلیظ ، نان تازه را تا زمانی که کاملاً خنک نشود بسته بندی نکنید.

آن را در فریزر نگه داری کنید

اگرچه یخچال و فریزر رشد کپک را کند می کند ، اما باعث خشک شدن نان نیز می شود. انجماد نان بدون تغییر بافت به همان اندازه رشد را متوقف می کند. برش ها را با کاغذ موم جدا کنید تا ذوب کردن فقط آنچه نیاز دارید ، آسان تر کنید.

نان فاقد گلوتن در برابر رشد کپک آسیب پذیرتر است ، زیرا به طور معمول دارای رطوبت بالاتری و استفاده محدود از مواد نگهدارنده شیمیایی است. به همین دلیل ، اغلب به صورت یخ زده فروخته می شود.

به جای مواد نگهدارنده مقداری نان با بسته بندی مخصوص محافظت می شود. به عنوان مثال ، آب بندی خلاء اکسیژن را که برای رشد کپک لازم است ، از بین می برد. هنوز هم ، این نان بعد از باز کردن بسته مستعد آلودگی است.

نان های کپک زده را به سرعت از داخل خانه دور کرده و در زمین دفن کنید . کپک نان سرشار از سم آفلا توکسین است که عامل سرطان خون می باشد. تغذیه دام ها با نان کپک زده باعث ورود آفلاتوکسین به شیر و گوشت می گردد . از فروش نان کپک زده به دوره گرد ها جدا پرهیز کنید.

زمانی که نان‌ها به صورت لایه لایه و داغ روی هم قرار گیرند ممکن است کپک بزنند که باید در این شرایط همه لایه‌ها را دور بریزیم چرا که سموم تولیدی از کپک‌ها می‌تواند.بسیار خطرناک باشد و منجر به بروز سرطان شود. در واقع بروز سرطان می‌تواند از عوارض مصرف این نان‌ها باشد.

خطرات بیشتر ناشی از کپک نان نسبت به سموم ناشی از کپک زدگی آرد و مغذی‌جات است، یادآور شد: در مرحله‌ای که بخشی از نان کپک زده است باید کل نان را دور ریخت چرا که بقیه نان نیز در حال کپک زدن است در حالی که قابل رویت نیست.

این کارشناس در خصوص روش نگهداری نان ها گفت:

نان را باید بلافاصله پس از پخت در مکان مناسب و دور از گرد و غبار قرار داد و در قطعات مناسب بسته به میزان مصرف بعدی، بسته بندی کرده و در فریزر نگهداری شوند تا در فریزر منجمد شده و در مصرف بعدی مورد استفاده قرار گیرند.

وی نگهداری نان‌ داخل یخچال را سبب بیات شدن زودرس نان و غیرقابل استفاده شدن آنها دانست و تصریح کرد: همچنین کپک ها در محیط یخچال می‌توانند رشد کنند بنابراین بهترین روش برای نگهداری نان به مدت طولانی نگهداری در فریزر است.

گاهی نان‌های اضافه داخل سفره‌های خانگی به خصوص سفره‌های پلاستیکی نان دچار کپک زدگی می‌شوند که این کپک‌ها قادر به تولید سموم یا مایکوتوکسین‌هایی از جمله آفلاتوکسین‌ها است که مصرف مستقیم آنها برای انسان خطرات جدی در پی خواهد داشت.

مورکیان با بیان اینکه بعضی از افراد نان های کپک زده و ضایعات نان را به نان خشکی‌ها که نهایتاً به مصرف دام می رسد تحویل می‌دهند،این سموم کپکی یا قارچی نان کپک زده در بدن دام، سموم خطرناکی را تولید می‌کنند که نهایتا وارد چرخه غذایی انسان می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود نان کپک زده در هر شرایطی دور ریخته و از مصرف آن برای دام و انسان جداً پرهیز شود.


بیشتربخوانید:

برنامه غذایی سالم

بهداشت وایمنی مواد غذایی

آیا تغذیه از ورزش مهمتر است؟

روش هایی برای انتخاب غذای سالم حتی در تعطیلات و مهمانی


 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *