تغذیه و سلامت, داروها در ورزش, مکمل های ورزشی

آشنایی با انواع اسیدهای آمینه

⭕آلانین

نوعی آلانین ، به نام بتا_آلانین جزء سازنده  ویتامین B5 یا همان اسید پانتوتنیک و همچنین کوآنزیم A می‌باشد.

⭕آرژینین

این اسید میتواند در بدن تولید شود و سرعت آن در نوزادان به میزانی نیست که نیاز های آن را برطرف کند. مواد غذایی حاوی مقدار زیاد آرژینین شامل: خرنوب_شکلات_نارگیل_لبنیات_گوشت قرمز_جو دوسر _ بادام زمینی _سویا_گردو_جوانه گندم
توجه: افراد دارای عفونت های ویروسی ، نباید آرژینین تکمیلی مصرف کنند ،وباید از خوردن مواد غذایی سرشار از آرژینین خودداری کنند چون آرژینین باعث رشد نوعی خاصی از ویروس ها میشود.همچنین برای زنان باردار و سیر ده مناسب نمی باشد.
طبق آزمایشات و تحقیقات مصرف آرژنین ،چند هفته و به میزان زیاد ،ممکن است باعث زبری پوست شود.

معرفی انواع مکمل های ورزشی 

⭕آسپاراژین

این اسید آمینه باعث ایجاد فرایندی میشود که در آن یک اسید آمینه به اسید آمینه دیگری تبدیل می شود که این روند در کبد رخ میدهد.
نکته: آسپاراژین بیشتر در منابع گوشتی یافت میشود.

⭕اسید آسپارتام:

این اسید آمینه نوعی پروتئین گیاهی و همچنین در دانه های جوانه زده وجود دارد.

⭕کارنیتین:

در صورت کافی بودن مقدار آهن،ویتامینB1،ویتامینB6و اسید آمینه لیزین و متیونین ، بدن میتواند کارنیتین تولید کند.همچنین این اسید آمینه به میزان مناسبی از یتامین c بستگی دارد.
مصرف ناکافی هریک از مواد بالا باعث کاهش این اسید آمینه میشود . همچنین کارنیتین را میتوان از مواد غذایی مثل : گوشت قرمز و سایر غذاهایی که منشا حیوانی دارند.
❗نکته: در بسیاری از موارد کمبود کارنیتین تا حدودی منشأ ژنتیکی دارد، که در پی نقص وراثتی در سنتز کارنیتین می‌باشد.
نشانه های احتمالی کمبود کارنیتین:
🔸احساس گیجی و بی‌حالی
🔸درد قلبی
🔸ضعف عضلانی
🔸چاقی و اضافه وزن
نکته : معمولاً مردان به علت حجم عضلات بزرگتر از زنان ،به کارنیتین بیشتری نیاز دارند.
انواع: کارنیتین تکمیلی به شکل های گوناگون :D_کارنیتین،L_کارنیتین،DL_کارنیتین،
استیلL_کارنیتین که نوع بهتر آن می‌باشد

آشنایی با غذاهای که بیشترین آمینو اسید را دارند

⭕سیترولین :

این اسید آمینه بیشتر در کبد یافت میشود.

اسید گاما _آمینوبوتیریک
استفاده از اسید گاما یا همان آمینوبوتیریک نیز تقریبا همانند دیازپام و سایر داروهای آرامش بخش به عنوان مسکن استفاده میشود.و باید این نکته را توجه داشت که این اسید اعتیاد آور نیست.
اسید گاما برای درمان بیماری های صرع و فشار خون بالا به کار می رود.
❗توصیه:مصرف زیاد اسید گاما ،باعث افزایش نگرانی و اظطراب ،تنگی نفس ،احساس بی حسی اطراف دهان و همچنین حس سوزش در اندام تحتانی _به خصوص دست و پا میشود‌.
نکته: اسید گاما آمینوبوتیریک از گلوتامیک اسید سنتز میشود و در مغز،قلب،شش ها،کلیه ها یافت میشود.

اسید گلوتامیک
این اسید آمینه جزئی از ساختمان اسید فولیک می‌باشد.
گلوتامیک اسید به در مان بیماری های روانی و رفتاری کمک میکند.
نکته: از این اسید برای درمان بیماری صرع_عقب ماندگی ذهنی_گرفتگی و کوفتگی‌عضلانی_زخم هاو ….استفاده میشود.

منابع غذایی حاوی گلوتامین 

این اسید آمینه به میزان زیادی در ماهیچه ها یافت میشوند و زمانی که برای پروتئین سازی عضلات به آن نیاز باشد ، گلوتامین به آسانی در دسترس قرار میگیرد.
این اسید آمینه برای افراد ورزشکار و دارای رژیم سخت مفید می‌باشد، زیرا که گلوتامین به ساخت و حفاظت از ماهیچه ها کمک شایانی میکند.

گلوتامین
چند نمونه از فواید مصرف L_گلوتامین تکمیلی:
▪️کمک به رمان اختلالات روده ای
▪️کمک به درمان زخم های دستگاه گوارش
▪️کاهش آسیب های پوستی توسط اشعه‌های مضر
▪️تقویت فعالیت های ذهنی
▪️کم شدن اختلال های دوران پیری
▪️کاهش میل و رغبت به قند و الکل
نکته: بسیاری از مواد گیاهی و حیوانی حاوی اسید آمینه گلوتامین می‌باشند.
استفاده از جعفری و اسفناج به صورت خام ، منابع مفیدی از این اسید به شمار میرود.
توصیه:افراد مبتلا به سیروز کبدی ، ناراحتی قلبی،ناراحتی کلیه،باید از استفاده از گلوتامین خودداری کنند.

 همه چیز درباره مکمل گلوتامین

⭕والین

منابع حاوی اسید آمینه والین شامل:
فرآورده های لبنی _غلات_ گوشت_انواع قارچ_بغدام زمینی_پروتئین سویا_ والین تکمیلی را باید همیشه با سایر اسی آمینه ها با زنجیره منشعب ،یعنی ایزولوسین و لوسین ، مصرف کرد.

⭕گلوتاتیون

این اسید آمینه ،یک آنتی اکسیدان قوی است که در کبد تولید میشود .و بزرگترین منبع آن هم نیز در کبد یافت میشود.
گلوتاتیون به صورت مستقیم از کبد وارد جریان خون میشود و در آنجا برای حفظ انسجام گلبول های قرمز خون کمک می نمایند  و باعث حفاظت گلبول های سفید میشوند.
وجود این اسید آمینه برای سوخت و ساز کربوهیدارت ها نیاز است .همچنین گلوتاتیون به تجزیه و از بین بردن چربی های اکسیده ای که موجب بروز اختلال اصلی شرائین میگردند. کمک می‌نماید.
کمبود و کاهش گلوتاتیون با اثر گذاری بر روی دستگاه عصبی  باعث ایجاد بیمتری هوایی نظیر رفتار ناهماهنگ ،اختلال های ذهنی ،لرزش و عدم حفظ تعادل می گردد.
کمبود گلوتاتیون میتواند به طور متناوب باعث پیری زود رس شود.
برای افزایش میزان گلوتاتیون،بهتر است که از موادی که به صورت ترکیبی باعث ساخت آن میشود استفاده کنیم شامل:
سیستئین ،اسید گلوتامیک ، گلیسین می‌باشد .

⭕گلیسین

بالا رفتن میزان این اسید آمینه در بدن باعث بروز خستگی و بی حالی میشود‌.اما توجه کنید که مقدار مناسبی از آن باعث افزایش انرژی میشود.

⭕ایزولوسین

اسید آمینه های ایزولوسین ،لوسین، والین برای ورزشکاران دارای ارزش بالایی می‌باشد.زیرا این اسید ها باعث افزایش انرژی ،استقامت ، و به درمان و ترمیم بافت های عضلانی کمک مینمایند .
طبق تحقیقات و آزمایشات معلوم شده است که در افراد دارای اختلال های فیزیکی و روانی ، کم است.

در چه غذا هایی bcaa  وجود دارد

منابع غذایی حاوی ایزولوسین:

بادام_گوشت جوجه _نخود_تخم مرغ_ماهی_عدس_جگر _گوشت قرمز و غیره
ایزولوسین به صورت تکمیلی نیز وجود دارد . ایزولوسین تکمیلی را باید با مقادیر متناسبی از دو اسید آمینه لوسین و والین مصرف شد.
نکته:مکمل های ترکیبی که شامل ترکیبی از این اسید آمینه ها می‌باشند وجود دارد مثل BCAA وجود دارد.

آشنایی بیشتر با  BCCA

⭕لوسین

لوسین ، اسید آمینه ضروری و یکی از اسید آمینه ها با زنجیره منشعب  می‌باشد (ایزولوسین و همچنین والین تو اسید آمینه دیگر از این نوع هستند)
منابع حاوی لوسین ،شامل:برنج قهوه ای ، لوبیا،گوشت قرمز،انواع مغز ها،آرد سویا و گندم کامل
توصیه:باید میزان لوسین_ایزولوسین_والین،متنایب باشد.و باید به میزان نرمال و مناسب مصرف شود چون استفاده زیاد از آن باعث ابتلا به بیماری پلاگر مؤثر می‌باشد،و مقدار آمونیاک بدن را افزایش می دهد.

⭕متیونین

با افزایش سطح مواد سمی بدن ،نیاز بدن به متیونین نیز افزایش می یابد.
بدن اسید آمینه میتونین را به اسید آمینه سیستئین که ماده سازنده اولیه گلوتاتیون می‌باشد.تبدیل کند و باعث جلوگیری از کاهش  میزان گلوتاتیون شود، چون که گلوتاتیون باعث خنثی شدن سموم کبد میشود ،به همین دلیل این اسید آمینه از ترکیبات سمی از کبد محافظت میکند.
منابع غذایی مفید حاوی متیونین ، شامل انواع لوبیا ،تخم مرغ، ماهی،سیر،عدس،گوشت قرمز،پیاز ،سویا،انواع دانه ها،و ماست می باشد.

⭕فنیل آلانین

این اسید آمینه به سه شکل مختلف به اسم های:D،_DL،_L_
موجود می‌باشد.
شکل L_ معروف ترین آن می‌باشد.
فنیل آلانین عنصر سازنده برای پروتئین ها محسوب میشود ، توانایی ذهنی را افزایش میدهد ، و باعث کم شدن اشتهای بدن و برای افراد دچار به بیماری پارکینسون مفید می‌باشد.
توصیه:اشخاص دچار حمله های اظطرابی ،دیابتی ها،افراد با فشار خون بالا ، اختلال فینیل کتونوری ، و افراد دچار سرطان یا مشکل پوستی باید از مصرف فنیل آلانین خودداری نمایند.

تأثیر مکمل آمینو اسید بر بدن

⭕پرولین

این اسید آمینه با کمک تولید کلاژن و کاهش اتلاف کلاژن از طریق روند پیری،باعث بهبود پوست و همچنین پرولین برای بهبود و درمان غضروف و تقویت مفاصل ، تاندون ها و عضلات قلب مفید می‌باشند.
پرولین به کمک ویتامینC به حفظ سلامت بافت ها کمک میکند.
نکته: پرولین به طور عمده از منابع گوشتی به دست می‌آید.

⭕تورین

تورین اسید آمینه ای است که در تخم مرغ، ماهی، گوشت قرمز،شیر، وجود دارد .
تورین به شرطی که ویتامین B6 به اندازهٔ کافی باشد ،میتواند در کبد از سیستئین و در نقاط دیگر بدن از متیونین ایجاد شود .
اسید آمینه تورین برای افراد گیاه خوار نقش مهمی دارد و از اختلالات متابولیکی و ژنتیکی جلوگیری میکند.

⭕تریپتوفان

بهترین منابع غذایی حاوی این اسید آمینه شامل:
برنج قهوه ای_گوشت قرمز_بادام زمینی_پروتئین سویا و….
تریپتوفان به شکل مکمل وجود ندارد.
مکمل های تریپتوفان که خیلی درد سر ساز شد و اغلب فکر میکردم به خاطر اسید آمینه تریپتوفان آن است .
این مکمل طبق تحقیقات مشخص شد که باعث بروز علایمی مثل خستگی ،درد های عضلانی،بیماری های تنفسی و.. میشود که توسط اداره دارو و غذا آمریکا منع شد.

⭕تیروزین

منابع طبیعی حاوی اسید آمینه تیروزین شامل:موز، بادام،لبنیات،تخم کدو،کنجد،باقلای سبز،
تیروزین به واسطه ی فنیل آلانین در بدن تولید میشود.
مکمل های تیروزین را بهتر است قبل از خواب و یا همراه وعدههٔ غذایی سرشار از کربوهیدرات استفاده کنید.
توصیه : باید مصرف غذاهای حاوی تیروزین را به طور جدی محدود کنیم و از مصرف هر مکملی که حاوی تیروزین باشد خو داری کنیم زیرا که باعث افزایش ناگهانی فشار خون میشود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *