مطالعات اخیر از تأثیر چشمگیر لبو و آب لبو در بهبود عملکرد ورزشکاران، کاهش فشار خون و افزایش جریان خون حکایت دارند. امروزه غذاهای مختلف تهیهشده از لبو و محصولات آن در همهجا دیده میشوند. جالب است بدانید لبو و چغندر قند از یک خانوادهاند، ولی از لحاظ ژنتیکی و ارزش تغذیهای تفاوتهایی دارند. چغندر قند سفیدرنگ است و از آن در تهیهی قند و شکر و شیرینکردن محصولات غذایی استفاده میشود. لبو معمولا قرمز و طلاییرنگ است و نمیتوان از آن، شکر یا قند استخراج کرد. با این مطلب از علم وبدن همراه باشید تا با خواص لبو بیشتر آشنا شوید.
ارزش غذایی و خواص لبو
چغندر همچنین لبو هم نامیده می شود، قرمز رنگهای خوشمزه که ها حاوی سدیم و چربی کمی هستند که به ما نشان می دهد که چرا آن ها خوب هستند. آن ها منبع خوبی از اسید فولیک هستند و در نتیجه از سلامت روانی و احساسی پشتیبانی می کنند. لبو مملو از مواد مغذی دیگری مانند آهن, منگنز, مس, پتاسیم و منیزیم است که همه آن ها منافع فردی خود را دارند.
حتی لبو خام مزایای فوق العاده ای دارد – یکی از آن ها توانایی پیش گیری از سرطان است ؛ نه فقط سبزیجات, بلکه برگ ها هم چیزی برای ارائه دارند. چغندر سبز مملو از فیبر و پروتئین است. آن ها همچنین حاوی ویتامین K (خواص انعقاد خون) و کلسیم (برای استخوان و دندان قوی) هستند.
عصاره لبو هم میتواند سالم باشد. تنها ۲۰۰ میلی لیتر از آب لبو می تواند تمام چیزی باشد که در یک روز به آن نیاز دارید. آیا آب لبو باید گرفته شود یا خیر؟حتی با وجود اینکه آب لبو که سرشار از بتالین اسن, لبوی پخته شده حاوی فیبر بیشتری است.
تقویت گردش خون
به لطف اکسید نیتریک موجود در لبو, رگ های خونی شما عریض تر می شود و باعث جریان خون بیشتر می شود. خون بیشتر به معنای بدن سالم تر است!
افزایش بنیه و قدرت بدنی
نیتریک اکسید به استراحت رگ های خونی شما کمک می کند و مطمئن می شود که اکسیژن بیشتری می تواند به ماهیچه ها و اندام های شما برسد. هرچه بافت بیشتر اکسیژن بگیرد, موثرتر است!
کاهش فشار خون با لبو
مطالعات نشان داده اند که نوشیدن آب لبو می تواند فشار خون را کاهش دهد، در کمتر از شش ساعت!
کمک در سم زدایی
نه تنها لبو حاوی آنتی اکسیدان های ضد سم است, بلکه فیبر طبیعی آن ها به سم زدایی بدن بسیار کمک می کند.
لبو برای بهبود هضم
فیبر سالم موجود در لبو برای دستگاه هاضمه شما شگفتی ساز است و باکتری های مفید را تغذیه کرده و پسماندهای مضر را تمیز می کند.
کمک در عملکرد کبد با لبو
لبو حاوی دو بتاین و پکتین است, دو ترکیبات به دفع مسمومیت کبد کمک می کنند. هرچه کبد شما حاوی سم کم تری باشد, بهتر عمل می کند!
لبو برای مبارزه با التهاب
لبو غنی از بتالین است، آنتی اکسیدانی که به مبارزه با التهاب می رود.
لبو برای افزایش تولید گلبول های قرمز خون
آهن موجود در لبو توانایی بدن شما را برای تولید گلبول های قرمز خون افزایش خواهد داد در نتیجه اطمینان حاصل می شود که مواد مغذی و اکسیژن بیشتری در بدن شما حمل می شوند.
پیشگیری از بیماری های قلبی
اسید فولیک موجود در لبو می تواند به جلوگیری از بیماری های قلبی و نیز کمک به درمان بیماری های قلبی کنونی کمک کند.
لبو برای مبارزه با سرطان
لبو غنی از ویتامین C است، یکی از آنتی اکسیدان هایی که ثابت شده تاثیر خوبی روی سلول های سرطانی دارند.
افزایش سلامت پوست با لبو
نه تنها لبو شامل ویتامین C است که برای تولید کلاژن پوست بیشتر مورد نیاز است، بلکه آن ها می توانند به سم زدایی پوست شما و کاهش التهاب سلول های پوست کمک کنند.
سلامت چشم با لبو
لبو غنی از ویتامین A است که برای چشمان سالم ضروری است.
کمک در تولید صفرا
به کبد شما کمک می کند که صفرای بیشتری تولید کند که برای هضم مورد نیاز است، و هم چنین کمک می کند که کیسه صفرا شما را سالم نگه دارد.
افزایش عملکرد مغز
با افزایش گردش خون، مغز شما مواد مغذی و اکسیژن بیشتری دریافت می کند.
تقویت سطوح انرژی
لبو همچنین باعث کاهش مصرف آدنوزین تری فسفات می شود، که منبع انرژی اصلی بدن است. اینکار انرژی را حفظ کرده و به فرد کمک می کند که مدت بیشتری فعال بماند.
کنترل قند خون
این کار بیشتر با چغندر قند انجام می شود. طبق مطالعه ایسلندی، فیبر موجود در چغندر قند می تواند بالا بودن میزان قند خون را کاهش
دهد.
کاهش کلسترول بد
لبو نیز یکی از معدود غذاهایی است که کالری کمی دارد و حاوی هیچ کلسترولی نیست.
کمک به درمان بی خوابی
طبق گزارش ارائه شده توسط دانشگاه مرکز پزشکی مریلند، چغندر سبز نیز غنی از آهن است و می تواند به کم خونی و کم خونی کمک کند. اسید فولیک موجود در لبو نیز با کم خونی مبارزه می کند.
افزایش سلامت جنسی
باور کنید یا نه، باید باور کنید که از زمان رومیان لیو به عنوان یک داروی مقوی غریزه جنسی استفاده شده است. لبو حاوی مقادیر خوبی از بور است، یک ماده معدنی که مستقیماً با تولید هورمون های جنسی مرتبط است.
برای کاهش وزن
یکی از ویژگی هایی که باعث کاهش وزن ایده آل می شود، شیرینی طبیعی آن است. به همین دلیل است که می توانید شیرین کننده مصنوعی خود را با آن جایگزین کنید. زیرا رژیم غذایی حاوی شکر زیاد می تواند منجر به افزایش وزن شود.
ویژگی های ضد پیری
سبزیجات سبز حاوی ویتامین A و کارتونویید هستند که می توانند از داخل به شما کمک کنند. آن ها هم چنین دارای لوتیین هستند، یک آنتی اکسیدان قوی دیگر. این عنصر با رادیکال های آزاد مبارزه می کند و می تواند به چروک ها کمک کند.
جلوگیری از پوکی استخوان
ما قبلاً دیده ایم که نیترات ها موجود در لبو به اکسید نیتریک در بدن تبدیل می شود. یک مطالعه ژاپنی بیان می کند که نیتریک اکسید می تواند به جلوگیری از بیماری های خاص مربوط به سبک زندگی کمک کند و پوکی استخوان یکی از آن ها است.
روشهای پخت
روش اول
بعد از تهیه، چغندرهای لبو را به خوبی بشویید تا گل و لای آن کاملا جدا شود. حال چغندرهای تمیز شده را به مدت ۲ الی ۳ ساعت در قابلمه بجوشانید، طوری که سطح آب کاملا چغندرها را بپوشاند. بعد از نرم شدن چغندرها، آنها را از درون آب باقیمانده قابلمه بیرون بیاورید، پوست آنها را جدا کنید و به صورت حلقهای برش بزنید. برشهای لبو را دوباره درون آب باقیمانده در قابلمه قرار دهید و در صورت تمایل به آنها مقداری شکر یا عسل اضافه کنید. اجازه دهید ۱ ساعت دیگر بپزد. بعد از این مدت لبو حاضر است. از آب باقیمانده در قابلمه بهعنوان آب لبو میتوانید استفاده کنید. بسیاری از خواص لبو در آب آن هم موجود است، بنابراین آن را دور نریزید.
روش دوم
ابتدا لبوها را بشویید و خشک کنید. حال آنها را در کاغذ آلومینیومی یا فویل بپیچید. سپس چغندرها را به مدت ۱ ساعت در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا بپزند. بعد از این مدت، لبوها را از فر در آورید و پوست آنها را جدا کنید و برای سرو، برش بزنید. در این روش طبخ، خواص لبو بیشتر از روشهای دیگر حفظ میشود.
روش سوم
چغندرها را خوب بشویید و به همراه سه لیوان آب، به مدت یک ساعت و نیم درون زودپز قرار دهید. بعد از این مدت، آنها را از زودپز بیرون آورده و پوست آنها را جدا کنید. لبوی شما حاضر است.
روش چهارم
در این روش، ابتدا سر و ته چغندرهای شسته شده را جدا کنید و آنها را به صورت ورقه ورقه برش بزنید. مقداری سرکه روی چغندرها بمالید و آنها را به مدت ۱۲ الی ۱۵ دقیقه در ماکروویو با تنظیمات طبخ اتوماتیک قرار دهید. بعد از این مدت لبوی شما کاملا پخته شده و حاضر است.
۱۲منبع غذایی طبیعی گلوتامین (و چقدر باید بخورم؟)
مزایای اسفناج برای سلامتی چیست؟
لبو را چه خام، چه پخته یا به هر شکل دیگری مصرف بکنید، باز هم غذای سالمی محسوب میشود. اما مصرف آب لبو روش بهتری است. زیرا در فرایند پختن، خواص تغذیهای لبو کاهش مییابد. اگر طعم آب لبو را دوست ندارید، میتواند به آن سیب، نعناع، مرکبات یا هویج اضافه بکنید.
اگر میخواهید آبلبو را به رژیم غذاییتان اضافه کنید، در ابتدا مقادیر کمتری از آن را مصرف کنید تا ببینید واکنش بدنتان نسبت به آن چیست. رفتهرفته میتوانید مقدار مصرفی آن را افزایش دهید.