تغذیه و سلامت

چه غذاهایی برای کلیه مفید است؟

غذاهای مفید برای کلیه
کلیه ها اندام های کوچکی در قسمت تحتانی شکم هستند که نقش مهمی در سلامت کلی بدن دارند. برخی از غذاها ممکن است عملکرد کلیه ها را تقویت کنند ، در حالی که برخی دیگر باعث استرس شده و باعث آسیب می شوند.

کلیه ها مواد زائد موجود در خون را فیلتر کرده و با ادرار از بدن خارج می کنند. آنها همچنین مسئول تعادل سطح مایعات و الکترولیت ها هستند.

کلیه ها بدون کمک خارجی این وظایف را انجام می دهند. چندین بیماری مانند دیابت و فشار خون بالا ممکن است بر توانایی عملکرد آنها تأثیر بگذارد.

در نهایت ، آسیب به کلیه ها ممکن است منجر به بیماری مزمن کلیه (CKD) شود. همانطور که نویسندگان یک مقاله در سال ۲۰۱۶ یادداشت کردند ، رژیم غذایی مهمترین عامل خطر برای مرگ و ناتوانی ناشی از بیماری مزمن کلیه CKD است ، و باعث می شود تغییرات رژیم غذایی به یک قسمت اصلی از درمان تبدیل شود.

پیروی از یک برنامه غذایی سالم برای کلیه ها ممکن است به عملکرد صحیح کلیه ها کمک کرده و از آسیب به این اندام ها جلوگیری کند. با این حال ، اگرچه برخی از غذاها به طور کلی به حمایت از کلیه سالم کمک می کنند ، اما همه آنها برای افرادی که بیماری کلیوی دارند مناسب نیست.

آب

آب مهمترین نوشیدنی برای بدن است. سلول ها از آب برای انتقال سموم به جریان خون استفاده می کنند.

سپس کلیه ها از آب برای فیلتر کردن این سموم و ایجاد ادرار که آنها را به خارج از بدن منتقل می کند ، استفاده می کنند.

هر وقت شخص احساس تشنگی کند می تواند با نوشیدن از این عملکردها پشتیبانی کند.

ماهی چرب

ماهی قزل آلا ، تن ماهی و سایر ماهی های چرب آب سرد و سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند به هر رژیم غذایی یک ماده مفید اضافه کنند.

بدن نمی تواند اسیدهای چرب امگا ۳ بسازد ، به این معنی که آنها باید از رژیم غذایی ناشی شوند. ماهی های چرب منبع طبیعی عالی این چربی های مفید هستند.

همانطور که بنیاد ملی کلیه می گوید ، چربی های امگا ۳ ممکن است سطح چربی در خون را کاهش دهند و فشار خون را نیز کمی کاهش دهند. از آنجا که فشار خون بالا یک عامل خطر برای بیماری کلیه است ، یافتن راه های طبیعی برای کاهش آن می تواند به محافظت از کلیه ها کمک کند.

سیب زمینی های شیرین

سیب زمینی شیرین شبیه سیب زمینی سفید است ، اما فیبر اضافی آن ممکن است باعث کندتر شکسته شدن آن شود و در نتیجه میزان انسولین کاهش یابد. سیب زمینی شیرین همچنین حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مانند پتاسیم است که ممکن است به تعادل سطح سدیم در بدن کمک کرده و اثر آن را بر روی کلیه ها کاهش دهد.

با این حال ، از آنجا که سیب زمینی شیرین یک ماده غذایی پتاسیم بالا است ، هر کسی که مبتلا به بیماری مزمن کلیه CKD باشد یا تحت دیالیز باشد ، ممکن است بخواهد مصرف این سبزیجات را محدود کند.

 سبزی های برگ تیره

سبزیجات برگ تیره ، مانند اسفناج ، کلم پیچ و گیاه خرد شده ، غذاهای اصلی غذایی هستند که حاوی طیف گسترده ای از ویتامین ها ، فیبرها و مواد معدنی هستند. بسیاری از آنها همچنین حاوی ترکیبات محافظتی مانند آنتی اکسیدان هستند.

با این حال ، این غذاها همچنین دارای پتاسیم زیادی هستند ، بنابراین ممکن است برای افرادی که رژیم محدود دارند یا کسانی که دیالیز می شوند مناسب نباشد.

توت

توت های تیره ، که شامل توت فرنگی ، بلوبری و تمشک است ، منبع خوبی از بسیاری از مواد مغذی مفید و ترکیبات آنتی اکسیدانی است. این ممکن است به محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیب کمک کند.

سیب

سیب یک میان وعده مفید است که حاوی فیبر مهمی به نام پکتین است. پکتین ممکن است به کاهش برخی از عوامل خطر برای آسیب کلیه مانند افزایش سطح قند خون و کلسترول کمک کند.

غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید

چندین ماده غذایی وجود دارد که اگر می خواهند سلامت کلیه خود را بهبود بخشند یا از آسیب دیدن این اندام ها جلوگیری کنند ، باید از آنها اجتناب کنند.

این موارد شامل موارد زیر است:

غذاهای غنی از فسفر

فسفر زیاد می تواند کلیه ها را تحت فشار قرار دهد. تحقیقات نشان داده است که همبستگی بین مصرف زیاد فسفر و افزایش خطر آسیب طولانی مدت به کلیه ها وجود دارد.

با این حال ، شواهد کافی برای اثبات اینکه فسفر باعث این آسیب می شود وجود ندارد ، بنابراین تحقیقات بیشتر در مورد این موضوع لازم است.

برای افرادی که می خواهند فسفر خود را کاهش دهند ، غذاهای حاوی فسفر زیاد عبارتند از:

گوشت
محصولات لبنی
بیشتر غلات
حبوبات
آجیل و خشکبار
ماهی
گوشت قرمز

پردازش برخی از انواع پروتئین ممکن است برای کلیه ها یا بدن سخت باشد. از جمله گوشت قرمز.

تحقیقات اولیه نشان داده است که افرادی که گوشت قرمز زیادی مصرف می کنند ، در مقایسه با افرادی که گوشت قرمز کمتری مصرف می کنند ، در معرض خطر ابتلا به بیماری مرحله نهایی قرار دارند با این حال ، نیاز به مطالعات بیشتر برای بررسی این خطر وجود دارد.

مواد غذایی برای افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه(CKD)

غذاهای مفید برای کلیه

گرچه غذاهای فوق ممکن است به طور کلی از کلیه سالم پشتیبانی کنند ، اما معمولاً بهترین انتخاب برای افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه نیستند.

پزشکان بیشتر افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه را برای جلوگیری از مواد معدنی که کلیه ها تولید می کنند مانند سدیم ، پتاسیم و فسفر ، تحت یک رژیم غذایی خاص قرار می دهند.

انستیتوی ملی بیماری های دیابت و گوارش و کلیه توصیه می کند که افراد مبتلا به CKD کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم در روز مصرف کنند.

با پیشرفت بیماری مزمن کلیه (CKD) ، ممکن است لازم باشد افراد مصرف فسفر خود را محدود کنند ، زیرا این ماده معدنی می تواند در خون افراد مبتلا به این بیماری تجمع یابد.

انتخاب میزان مناسب پتاسیم برای افراد مبتلا به CKD نیز مهم است ، زیرا ممکن است در صورت بالا یا پایین رفتن سطح پتاسیم مشکلاتی ایجاد شود.

افراد مبتلا به CKD باید هدفشان این باشد که غذاهای سالم بخورند که این مواد معدنی کمی دارند اما هنوز مواد مغذی دیگری را برای بدن تأمین می کنند.

همچنین ممکن است برای افراد مبتلا به CKD مهم باشد که پروتئین دریافتی خود را کاهش دهند و فقط مقدار کمی پروتئین در وعده های غذایی خود بگنجانند. وقتی بدن از پروتئین استفاده می کند ، به زباله تبدیل می شود که کلیه ها باید آن را فیلتر کنند.

همانطور که در یک مطالعه ۲۰۱۷ اشاره شده است ، خوردن یک رژیم غذایی با پروتئین پایین ممکن است از عوارض CKD ، مانند اسیدوز متابولیک ، که با بدتر شدن عملکرد کلیه رخ می دهد ، محافظت کند. محققان اظهار داشتند که خوردن یک رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات و پروتئین کم ممکن است به کاهش این خطرات کمک کند.

افراد مبتلا به CKD می توانند مستقیماً با یک متخصص تغذیه همکاری کنند تا یک برنامه غذایی مناسب که نیاز آنها را برآورده کند ، ایجاد کنند.

کلم

کلم یکی از سبزیجات برگ دار است که ممکن است برای افراد مبتلا به CKD مفید باشد. از نظر پتاسیم نسبتاً کم و سدیم بسیار کم است ، با این وجود حاوی بسیاری از ترکیبات مفید و ویتامین ها است.

فلفل دلمه ای قرمز

فلفل دلمه ای قرمز علاوه بر کمبود مواد معدنی مانند سدیم و پتاسیم ، حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی مفیدی است که ممکن است سلول ها را از آسیب محافظت کند.

سیر

سیر برای افراد مبتلا به CKD یک انتخاب چاشنی عالی است. این می تواند طعم رضایت بخش و کاملتری به غذاهای دیگر بدهد که ممکن است نیاز به نمک اضافی را کاهش دهد. سیر همچنین مجموعه ای از فواید سلامتی را به همراه دارد.


فواید فوق العاده مصرف سیر (پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها)

گل کلم

گل کلم یک گیاه متنوع برای افراد مبتلا به CKD است. با آماده سازی مناسب ، جایگزین خوبی برای غذاهایی مانند برنج ، پوره سیب زمینی و حتی پوسته پیتزا می شود.

گل کلم همچنین حاوی طیف وسیعی از مواد مغذی بدون تأمین بیش از حد سدیم ، پتاسیم یا فسفر است.

آرگولا

افراد مبتلا به CKD ممکن است مجبور باشند از بسیاری از سبزیجات اجتناب کنند ، اما گیاه آرنج می تواند جایگزین خوبی باشد. آروگولا به طور کلی کمتر از سایر سبزیجات دارای پتاسیم است ، اما هنوز حاوی فیبر و سایر مواد مغذی مفید است.

توت

میوه های زیر می توانند یک میان وعده شیرین مفید برای افراد مبتلا به CKD باشند:

کران بری
توت فرنگی
بلوبری
تمشک
انگور قرمز
گیلاس

روغن زیتون

روغن زیتون به دلیل نوع چربی موجود در آن ممکن است بهترین روغن پخت و پز باشد. روغن زیتون دارای مقدار زیادی اسید اولئیک است که یک اسید چرب اشباع نشده است و ممکن است به کاهش التهاب در بدن کمک کند.


فواید زیتون و روغن آن برای بدن


سفیده تخم مرغ

تخم مرغ یک پروتئین ساده است ، اما زرده ها فسفر زیادی دارند. افراد مبتلا به CKD می توانند فقط با سفیده تخم مرغ یا املت درست کنند.

غذاهایی که برای افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) خوب نیست

برای افراد مبتلا به CKD ، پردازش برخی از غذاها برای بدن مشکل است و ممکن است فشار بیشتری بر کلیه وارد کند.

این شامل:

سیب زمینی سفید
گوشت قرمز
محصولات لبنی
نوشیدنی های شیرین
آووکادو
موز
مواد غذایی کنسرو شده
غذاهای ترش
الکل
زرده تخم مرغ

افرادی که به دنبال محافظت از کلیه های خود در برابر آسیب های بعدی هستند نیز ممکن است بخواهند به طور متوسط ​​این غذاها را بخورند.

خلاصه

کلیه ها در فیلتر کردن خون و دفع مواد زائد ادرار نقش مهمی دارند. بسیاری از غذاها ممکن است به حمایت از کلیه سالم کمک کرده و از آسیب دیدن این اندام جلوگیری کنند.

با این حال ، افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه برای محافظت از کلیه های خود در برابر آسیب بیشتر ، باید مجموعه دیگری از قوانین رژیم را دنبال کنند.

همیشه بهتر است قبل از هرگونه تغییر در رژیم غذایی ، با یک متخصص تغذیه مجاز صحبت کنید.


بیشتر بدانید:

علائم و نشانه های سنگ کلیه چیست؟
کلیه+بیماری های کلیوی+عوامل بیماری زا در کلیه
درد کلیه ها (علت درد پهلو)
مصرف زیاد پروتئین و آسیب به کلیه ها (درست یا غلط!)
علائم سرطان کلیه چیست؟
کلیه ها (سنگ کلیه)
۸ روش طبیعی برای کاهش اسید اوریک

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *